2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMegalakult a Nógrád Megyei Közgyűlés

Megalakult a Nógrád Megyei Közgyűlés


Nógrád címerMegalakult a Nógrád Megyei Közgyűlés csütörtökön Salgótarjánban; a testület elnöke mellett egy főállású és egy társadalmi megbízatású alelnököt is megválasztottak.


A megyei közgyűlésben, amelynek létszáma a korábbi 40-ről 15-re csökkent, 10 képviselője van a Fidesz-KDNP-szövetségnek, 3 az MSZP-nek és 2 a Jobbiknak.
A közgyűlés elnökévé Becsó Zsoltot választották, aki immár harmadik ciklusát kezdi meg elnökként, és a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjeként is dolgozik. Az eddigi három főállású alelnök helyett most Barna Jánost (Fidesz-KDNP) választották főállású, Bablena Ferencet (KDNP) pedig társadalmi megbízatású alelnökké. Bablena Ferenc nem tagja a közgyűlésnek, ő tanácskozási joggal vesz majd részt az üléseken.

A korábbi hét helyett egy tanácsnokot választottak. Varga Krisztina foglalkozik majd a balassagyarmati, pásztói és szécsényi területi irodák koordinációjával, a települések és a megyei önkormányzat közötti kapcsolattartással, és szükség esetén a kisebbségek ügyeiben is közreműködik.

Az eddigi nyolc helyett négy bizottság állt fel a testületben, és a korábbiakhoz képest szűkített létszámokkal működik az ügyrendi, a pénzügyi-ellenőrző, a gazdasági, valamint az egészségügyi, szociális, oktatási, közgyűjteményi és közművelődési területet átfogó humán szolgáltatási bizottság.

A képviselők az elnöki illetményt havi bruttó 579.750 forintban állapították meg, az elnök juttatása még 23.190 forint nyelvpótlék, Becsó Zsolt a költségátalányról lemondott. Barna János alelnök havi illetménye 541.100 forint lesz, e mellé 108.220 forint költségtérítést kap, míg Bablena Ferenc 251.000 forintos tiszteletdíjat és 50.240 forintos költségtérítést.

Becsó Zsolt az ülésen azt mondta: az elmúlt ciklusban ellenszélben végezte munkáját a testület, reményei szerint most meglesz a hátszél.

Kitért arra: valószínűleg nem tudják elkerülni, hogy további átszervezéseket hajtsanak végre az intézmények működőképességének megőrzéséért.

Mivel Nógrád megyében a 20 százalékot is meghaladja a regisztrált munkanélküliek aránya, a közgyűlés elnöke fontosnak nevezte az aktív befektetésösztönzést, noha ez nem kötelező feladata az önkormányzatnak.

Becsó Zsolt elmondta: nem lesz egyszerű a működőképesség megőrzése, mivel a költségvetési hiány mértéke eléri az egymilliárd forintot, de a kötvénykibocsátás lehetőséget ad a fejlesztésekre. Ezek között sorolta fel Hollókő ófalui részének teljes turisztikai megújítását, a salgótarjáni retromúzeum és a balassagyarmati Nógrádi Identitás Központ kialakítását, valamint a csesztvei Madách-kúria felújítását és az abban látható kiállítás megújítását.


Forrás: Nógrád24.hu

 

2010-10-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite