2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonMegállapodtak a béremelésről a MÁV-nál, nem demonstrálnak a vasutasok

Megállapodtak a béremelésről a MÁV-nál, nem demonstrálnak a vasutasok


Megállapodtak a béremelésről a MÁV-nál, így elmarad a péntekre tervezett demonstráció.A megállapodás szerint a vasutasok 2013. július elsejéig visszamenőlegesen 2,4 százalékos alapbéremelést kapnak, amelyet a szeptemberi bérekkel, október 10-ig fizet ki a cég. A MÁV csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a béremelés nem érinti a vezetői kört.

Máv


Mivel létrejött a megállapodás, a Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) nem demonstrál pénteken - közölte a VASZ az MTI-vel, miután csütörtökön délután megszületett az egyezség.  A munkáltatók vállalták, hogy 2014. június 30-ig a munkavállalók jövedelmi helyzetét hátrányosan befolyásoló intézkedéseket nem hoznak, csoportos létszámcsökkentést nem hajtanak végre.


A megállapodást a MÁV Zrt., a MÁV-Start Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., MÁV-Gépészet Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt. írta alá. A MÁV Zrt. ugyanakkor vállalta, hogy a MÁV Vagyonkezelő Zrt., a MÁV Ingatlankezelő Kft., a MÁV FKG Kft., a Záhony-Port Zrt., a MÁV KFV Kft., a MÁV KERT Kft., a MÁV Vasútőr Kft. munkavállalói körében is ezzel megegyező elvek alapján és mértékben hajtják végre a bérfejlesztést. Arról is megállapodtak, hogy a nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér 0,5 százalékának megfelelő havi tagdíj-kiegészítést biztosítanak a munkáltatók 2013. október elsejétől.


A VASZ emlékeztet arra, hogy 2013. július 8-án bruttó 25 ezer forintos egyszeri kifizetésben állapodott meg a MÁV csoport és a VASZ vezetése, amit a munkáltató július 12-ig át is utalt a munkavállalók számlájára. Ez az összeg az idei bérfejlesztés első negyedéves részletének felelt meg. A MÁV közleményében megerősítette, hogy a csütörtöki megállapodás alapján 2,4 százalékos alapbéremelést hajt végre az anyavállalat, valamint a teljes körű konszolidációba bevont 11 leányvállalat mintegy 35 ezer munkavállalójánál.


A munkáltató elsődleges célja a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás biztonságának garantálása. A MÁV törekvéseinek támogatottságát mutatja, hogy a megállapodásban a szakszervezetek is - partnerként - vállalták, hogy 2014. június 30-ig nem veszélyeztetik a munkabékét - hangsúlyozta közleményében a vasúttársaság.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-08-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite