2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
NagyvilágMegállapodtak az EU pénzügyminiszterei: 130 milliárd eurót kap Görögország

Megállapodtak az EU pénzügyminiszterei: 130 milliárd eurót kap Görögország


Tizenkét órás tárgyalás után az euróövezeti országok pénzügyminiszterei megállapodtak a második görög mentőcsomagról, amely 130 milliárd eurós támogatási csomagot és az államadósság 121 százalékra történő leszorítását tartalmazza.

görögország0221

Christine Lagarde, Jean-Claude Juncker és Olli Rehn a megállapodást követő sajtótájékoztatón.


Megállapodásra jutottak az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei kedd hajnalban a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagról, amely 130 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot és a GDP-arányos görög államadósság 121 százalékra történő leszorítását irányozza elő az évtized végéig - közölte két uniós tisztségviselő. A megállapodás hírére erősödött az euró. A miniszterek tizenkét órás brüsszeli tanácskozás után jutottak megegyezésre.

130 milliárd eurós mentőcsomag, 121 százalékos államadósság

Az egyik tisztségviselő elmondta: a hitelcsomag 130 milliárd eurós lesz, 2020-ig pedig 121 százalékra akarják leszorítani a görög GDP-arányos államadósságot, amit már csak írásos nyilatkozatba kell foglalniuk a minisztereknek. Egy másik tisztségviselő megerősítette az említett számokat, de óvatosságra intett azzal kapcsolatban, hogy még csak most kezdték meg a zárónyilatkozat megszövegezését.


Az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított 121 százalékos szintje nagyon közel áll ahhoz a 120 százalékhoz, amelyet a brüsszeli tárgyalások több résztvevője - köztük Németország és Hollandia, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - hosszú távon fenntarthatónak tart. Ezenkívül Görögország magánhitelezői várhatóan a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát veszítik el, aminek révén Görögország államadóssága 100 milliárd euróval csökken majd. Korábban a nominális érték 50 százalékának leírásáról szóló hírek láttak napvilágot, ami azt jelentette volna, hogy a kötvények nettó piaci értékük közel 70 százalékát veszítik el.

A mentőcsomag mindenkinek stabilitást biztosít?

Görögország és az euróövezet pénzügyi stabilitását egyaránt biztosítja a kedden született megállapodás - hangoztatta Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke az ülést követően. Szerinte mind a magánhitelezők, mind az állami résztvevők jelenős további erőfeszítéseket tettek, hogy garantálni tudják a görög államadósság szintjének leszorítását a tagországok állam- és kormányfőinek korábbi iránymutatásaiban szereplő, a GDP-hez viszonyított 120 százalékos szintre 2020-ra. Mindez megerősíti Görögország helyét az euróövezetben - szögezte le a luxemburgi miniszterelnök.

Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hozzátették: a megállapodás lehetővé teszi a program pontos végrehajtását és a gyakorlatba iktatás szigorú ellenőrzését is.

Az Európai Bizottság csapata folyamatosan jelen lesz Görögországban

Az ellenőrzés egyik eleme, hogy megerősítik és folyamatossá teszik az Európai Bizottság munkacsoportjának jelenlétét Görögországban - a csoporthoz euróövezeti tagállamok szakértői is csatlakozhatnak. Egy másik elem, hogy külön számlát nyitnak az adósságszolgálatra szánt tartalék elhelyezésére, és ezen mindig legalább három hónapra előre szóló tartaléknak kell lennie.

Görögországot már a következő hónapban csőd fenyegette volna, ha most nem sikerül tető alá hozni a megállapodást. A brüsszeli találkozó után kiadott közlemény kiemelte, hogy a program sikere a teljes körű végrehajtáson múlik, beleértve a privatizációs tervek teljesítését és az elhatározott szerkezeti reformok gyakorlatba iktatását is.

A közlemény szerint a miniszteri csoport teljes mértékben tudatában van a görög állampolgárok részéről már eddig tett áldozatvállalásnak, de azt is hangsúlyozni kívánja, hogy a görög társadalom részéről még további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy a gazdaságot visszatereljék a fenntartható pályára. A miniszterek üdvözölték a görög parlament minapi döntéseit a mostani megállapodáshoz szükséges lépések jóváhagyásáról, a 325 millió eurós további kiadásmegtakarítás azonosítását, valamint a koalíciós pártok vezetői által adott garanciákat a program végigvitelére.

A magánhitelezők az állampapírok értékének 53,5 százalékát írják le

Juncker a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Görögország magánhitelezői a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát írják le. A mostani megállapodás szerinte megfelelő alap ahhoz, hogy elindítsák a görög államkötvények újakra cserélésének programját (PSI), amelynek keretében az adósságkönnyítés a gyakorlatban történik majd. A miniszterek azt remélik, hogy ezt a programot magas részvétel jellemzi majd - tette hozzá az Eurócsoport elnöke.

A mostani megállapodás értelmében - a görög terheket tovább könnyítendő - az új kötvények kamata 2014-ig csupán két százalék lesz, majd 2020-ig 3 százalék, és csak azt követően emelkedik 4,3 százalékra. Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter bejelentette, hogy Athén már szerdán meg kívánja hirdetni az első kötvénycsereprogramot.

A sajtóközlemény megerősítette, hogy minden euróövezeti ország vállalta az első görög támogatási programhoz kapcsolódó hitelek kamatának csökkentését is. Az Európai Központi Bank és a nemzeti jegybankok pedig a görög kötvények után befolyó hasznot visszacsoportosítják az állami szektornak, onnan pedig Athénnak annak érdekében, hogy ily módon még inkább segítsék a görög államadósság fenntarthatóságát.

Ez a két utóbbi lépés összesen több mint 3 milliárd euróval csökkenti a finanszírozási szükségleteket a következő években. A 130 milliárd eurósra becsült összértékű új program 2014-ig fut majd.

Történelmi megállapodás?

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter kedd hajnalban azt hangoztatta, hogy a program sikere az adósságkönnyítés sikerétől függ, illetve attól, hogy Görögország tartani tudja-e magát a vállalásokhoz. Lukasz Papademosz görög miniszterelnök országa szempontjából történelminek nevezte a maratoni tárgyalások után született megállapodást.

A kedd hajnali brüsszeli megállapodás hírére erősödött az euró, a közös uniós fizetőeszköz dollárárfolyama a bankközi devizapiacon tíz perc alatt 1,3185-ről 1,3266-ra szökött fel. Görögországnak egy hónapon belül szüksége lenne az újabb nemzetközi hitelekre, különben lejár egy 14,5 milliárd eurós hitelfelvételének törlesztési határideje, és kénytelen lenne csődöt jelenteni.

 

görögország0221_1

Evangélosz Venizelosz görög pénzügyminiszter és Lukasz Papademosz görög miniszterelnök.


Ez már a második mentőcsomag Görögország számára, amely 2010 májusában az euróövezeti tagországok kormányaival és az IMF-fel kötött kétoldalú hitelmegállapodások révén összesen 110 milliárd euróhoz jutott.

FT: Görögország további segélycsomagokra szorulhat

Közben a Financial Times egy eredetileg szigorúan bizalmas jelentés birtokába jutott, mely szerint a görög mentőprogram „messze letért" a kívánt pályáról és Görögországnak egy újabb, harmadik segélycsomagra lehet szüksége a most formálódó második kifutása után.

A londoni gazdasági napilap által megszerzett tízoldalas adósságfenntarthatósági elemzés - amelyet az euróövezeti pénzügyminiszterek számára állítottak össze - szerint a Görögországra kirótt takarékossági intézkedések még a legderűlátóbb forgatókönyv alapján is olyan mély recesszió kockázatával járnak, hogy Görögország a hároméves új segélyprogram végéig sem lesz képes kikapaszkodni az adósságveremből.

A Financial Times által látott jelentés szerint a segélyprogram két fő eleme esetleg éppen a kitűzött célok elérését teheti lehetetlenné: a Görögországra kényszerített megszorítások a gazdaság súlyos mértékű meggyengítése miatt az adósságráta emelkedését okozhatják, másrészt a kétszázmilliárd eurós adósságátrendezés - a jövőbeni magánbefektetők elriasztásával - megakadályozhatja, hogy Görögország „valaha is visszatérjen" a tőkepiacokra.

A jelentésben szereplő borúlátó forgatókönyv megvalósulása esetén a görög adósságráta a hazai össztermék (GDP) százhatvan százaléka lenne még 2020-ban is, vagyis messze meghaladná az IMF által célként kitűzött 120 százalékot - áll a Financial Times ismertetésében. E forgatókönyv alapján Görögországnak összesen 245 milliárd euró pénzügyi segítségre lenne szüksége, messze többre az euróövezet által használt alapeseti előrejelzésnél.

Elemzők szerint valószínűtlen az adósság ekkora csökkentése

Londoni pénzügyi elemzők már eddig is valószínűtlennek tartották a kijelölt görög adósságráta-csökkentési ütemet. A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport londoni gazdaságelemző részlege - befektetőknek összeállított, minap Londonban ismertetett átfogó helyzetértékelésében „irreálisnak" nevezte azt a várakozását, hogy a hazai össztermékhez mért görög államadósság-ráta 2020-ig százhúsz százalékra csökkenhet.

A ház londoni szakértői szerint ehhez arra lenne szükség, hogy a görög államháztartás 2014-2016 között évente a GDP-érték négy és fél százalékának megfelelő elsődleges többlettel zárjon. A Moody's Analytics londoni közgazdászai szerint ez „drámai" változás lenne, tekintettel arra, hogy Görögország államháztartási egyenlege 2010 egészében még ötszázalékos GDP-arányos elsődleges hiányt mutatott.

A cég szerint a gyenge növekedési környezetben ezen nehéz lenne változtatni. A ház szakértői maguk is azt valószínűsítették, hogy Görögország nem tudja teljesíteni a százhúsz százalékos államadósságcélt és további adósságátrendezésre és segítségre is szorulhat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2012-02-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite