2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMegállhat a jegybank kamatcsökkentési sorozata

Megállhat a jegybank kamatcsökkentési sorozata


MNBAz elmúlt néhány hétben a világpiaci események nem kedveztek a magyar kamatcsökkentésnek az euróval és euróövezettel kapcsolatos aggodalmak miatt jelentősen megerősödött a kockázatkerülés, nőtt a forintra nehezedő nyomás, a hazai deviza jelentősen gyengült.


Bár az új kormány nemzetgazdasági miniszterjelöltje szerint van tere a további kamatcsökkentésnek, és Matolcsy György 4,5 százalékos jegybanki alapkamatot tartana indokoltnak, az elemzők szerint a monetáris tanács hétfőn átmenetileg leáll a monetáris lazítással és év végéig is csak még egyszer, 25 bázisponttal csökkenti - újabb történelmi mélypontra - 5 százalékra az alapkamatot.
A legutóbbi kamatdöntő ülésen a tanács öt tagja szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére, ketten 50 bázispontos lazítást javasoltak. Bihari Péter, Csáki Csaba, Karvalits Ferenc, Király Júlia és Simor András voksolt a 25 bázispontos csökkentésre, 50 bázispontot Bánfi Tamás és Neményi Judit javasolt.


Király Júlia május közepén még látott lehetőséget további kamatcsökkentésre, néhány nappal később Bihari Péter azonban a Magyarország romló kockázati megítélésére és inflációs kilátásokra hivatkozva már azt mondta, hogy szünetelhet a 10 hónapja tartó kamatcsökkentési sorozat.
Az elmúlt néhány hétben a világpiaci események nem kedveztek a magyar kamatcsökkentésnek az euróval és euróövezettel kapcsolatos aggodalmak miatt jelentősen megerősödött a kockázatkerülés, nőtt a forintra nehezedő nyomás, a hazai deviza jelentősen gyengült az euróhoz képest. Bár azóta kissé megnyugodtak a piacok a bizonytalanság nem múlt el.


A korábbi kamatcsökkentések indoklásakor az MNB gyakorta hangsúlyozta, hogy a monetáris enyhítési ciklus addig folytatódhat, ameddig a magyar befektetési eszközök iránti befektetői bizalom azt lehetővé teszi.
A Reuters mostani felmérése arra emlékeztetet, hogy a legutóbb, április 26-án tartott kamatdöntő ülés óta 6 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben, amelynek árfolyama 280 forint körül alakul és az államkötvények hozama is egy százalékponttal nőtt. Az elemzők szerint a 280 forintos euró árfolyam mellett a kamatcsökkentés esélye bizonytalan, 285 forintnál pedig már "el is lehet felejteni".


A jövő héten hozza nyilvánosságra új inflációs jelentését is az MNB, amelyben az elemzők várakozása szerint rontani fogja inflációs prognózisát. A februárban kiadott előző jelentésében 4,4 százalékos idei és 2,3 százalékos jövő évi inflációt jelzett a jegybank, ám a Reuters által megkérdezett elemzők szerint az éves infláció jövőre sem megy 3 százalék illetve 2012-ben 2,8 százalék alá.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite