2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMég a temetés is drágább lesz jövőre!

Még a temetés is drágább lesz jövőre!

A 2012-es költségvetési koncepcióról, valamint áremelésekről dönthet szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Az ülés Schmitt Pál köztársasági elnök felszólalásával kezdődik; az államfő még nyáron tett ígéretet a főpolgármesternek arra, hogy ellátogat a Városházára.

temetesegy

A képviselők több mint 100 javaslatot tárgyalnak, ezek között van a jövő évi költségvetési koncepcióról szóló előterjesztés, amely az idei évhez képest tízmilliárd forintos folyó bevételi kieséssel számol. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes a javaslatban az ideinél sokkal feszítettebbnek nevezi a 2012-es büdzsét; ennek okaként azt jelöli meg, hogy a gazdasági válság folytatódik, ami a bevételi előirányzatokat gyengíti.

A működési kiadások előirányzata a 2011-es 174,3 milliárd forintról 181,4 milliárdra nő, azzal együtt, hogy egyes egészségügyi feladatokra és a tűzoltó-parancsnokságra az állami kézbe adás miatt nem különítenek el forrást. Jelentősen nő a közlekedési és a parkolási feladatokra tervezett összeg, 10,7 milliárdról 20,7 milliárdra, továbbá megháromszorozódnak a cél jellegű működési keretek, így erre 543 millió forint juthat.

Drágulhat a hulladékkezelés, a kegyeleti és a kéményseprő-ipari szolgáltatás.
György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer kialakítása miatt a hulladékkezelési díj 7,4 százalékos emelését tartja indokoltnak. Ez azt jelenti, hogy egy négytagú, családi házas övezetben élő család kukáját havi 187 forinttal többért vinnék el egy héten egyszer, mint az idén.

A kegyeleti szolgáltatások esetében az átlagos emelés 6,6 százalékos lenne. A hagyományos földbetemetés 4,1 százalékkal, a hamvasztásos temetés 2,48 százalékkal, a szórásos temetés 5,21 százalékkal kerülne többe, mint az idén.

A kéményseprő-ipari díjak átlagosan 4 százalékkal drágulhatnak 2012-ben. Eszerint a kéményellenőrzés, a kéménytisztítás, a műszaki felülvizsgálat működő egyedi kémény esetén 1552 forintba kerülne egy évre, míg a tartalékkéményeké 1000 forintba. Ugyanez a díj gyűjtőkémények esetén 3461, illetve 2269 forint lenne.

Szentes Tamás, egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes az egészségügyi intézmények állami kézbe adásával kapcsolatban a főváros és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által aláírandó együttműködési megállapodást dolgozott ki. Eszerint a tárca vállalná, hogy az intézményátvétel után önálló költségvetési szervként létrehozza a Szent Margit Kórházat 2012. május 1-jével.

A városvezetés az átadás-átvétel kapcsán azt is kezdeményezi, hogy a Nefmi gondoskodjon a megkezdett, folyamatban lévő beruházások, fejlesztések, felújítások, európai uniós pályázatok befejezéséről. Ugyancsak gondoskodnia kellene a 2011-ben indított fejlesztések teljesített ráfordításainak a megtérítéséről, a banki adósságterhek, pénzügyi kötelezettségek átvállalásáról, továbbá az intézményi adósságállományok átvállalásáról.

Szavazhatnak a képviselők kilenc, jelenleg névtelen közterület elnevezéséről, illetve egyes nevek megváltoztatásáról. Ezeket kerületi önkormányzatok, valamint magánszemélyek kezdeményezték. A változások a közgyűlési döntés után harminc napon belül lépnek életbe.

A Fővárosi Közterület-felügyelet 23 millió forintot kaphat állat-egészségügyi (ebrendészeti) telepének megújításához. Ha elfogadják az indítványt, az összeget egyebek mellett ebeket befogó gépkocsik, mikrocsip-leolvasók vásárlására, macskaketrecekre, műtőhelyiség átalakítására, valamint épületfelújításra fordíthatják.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-12-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite