2020. július 9., csütörtök - Lukrécia
Keresés a tartalomban
NagyvilágMég csütörtökön is kereszttűzben a magyar médiatörvény

Még csütörtökön is kereszttűzben a magyar médiatörvény


ujságTöbb külföldi lap is arról ír, hogy Magyarországnak el kell oszlatni a kételyeket a decemberben elfogadott médiatörvénnyel kapcsolatban, Orbán Viktor viszont csütörtökön külföldi újságíróknak azt mondta: ha az EU szükségesnek tartja a médiatörvény megváltoztatását, akkor azt megteszik.


Csütörtökön is több külföldi lap foglalkozik a decemberben elfogadott médiatörvénnyel. A törvény megalkotásának hátteréről írt két román napilap az Adevarul és a Jurnalul National is. Magyarországnak el kell oszlatnia a médiatörvénnyel kapcsolatos kételyeket - írta a brüsszeli hetilap The European Voice. A Le Soir pedig azt írja „Nagyon rosszul kezdődött a magyar EU-elnökség, hiszen napok óta másról sincs szó, mint a magyar médiatörvényről"- írta a belga balközép-liberális irányultságú, francia nyelvű napilap. Közben Orbán Viktor csütörtökön azt mondta: ha az Európai Unió szükségesnek ítéli a médiatörvény megváltoztatását, akkor azt elfogadjuk - közölte a miniszterelnök külföldi újságírókkal a Reuters jelentése szerint.


Román lapok


Az Adevarul és a Jurnalul National egyaránt külön cikket szentelt Heltai Péter személyének, de kizárólag a magyarországi sajtóban megjelent információkat ismerteti. Az Adevarul azt a címet adta teljes újságoldalt kitevő anyagának: "A médiatörvényt a Securitate egyik besúgója szerkesztette". A Jurnalul National pedig a címében megállapítja: a törvény kezdeményezője a Securitatéval működött együtt. Ez a lap az RFI (radiofrance internationale) internetes oldalán megjelent berlini tudósítás alapján írt erről, Gáll Tibor, Berlinben élő erdélyi magyar képzőművész állításaira hivatkozva.


A médiatörvénnyel kapcsolatos kötelezettségekről a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) megkérdezte Karácsonyi Zsigmondot, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) elnökét, tekintettel arra, hogy több magyarországi sajtótermék foglalkoztat tudósítóként romániai magyar újságírót.


"A tiltakozás semmilyen formájának nem vagyok híve" jelentette ki a lapnak Karácsonyi arra a kérdésre, hogy miért nem foglalt állást a szervezet a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban. Mint elmondta, jelenleg belső vita zajlik a törvényről, amelyen MÚRE-tagok vesznek részt, hamarosan pedig az igazgatótanács is tárgyalni fogja.
"Sikerült az MÚRE-t egységesnek megtartani, nem politikai törésvonalak szerint rendezkedtünk be, mint Magyarországon, ezért sokkal átgondoltabban kell reagálnunk olyan esetekben, amikor úgy tűnik, hogy politikai felhang is társul az egyes eseményekhez" érvelt a hallgatás mellett Karácsonyi.


Elmondta: a magyarországi médiaszervezetek nem voltak egységesek a tiltakozás terén, a MÚRE mindegyikkel együttműködik, viszont csak a Magyar Újságírók Országos Szövetsége részéről láttak határozott állásfoglalást. Ugyanakkor kifogásolta azt, hogy a törvényalkotók nem konzultáltak a sajtószervezetekkel. Úgy véli, párbeszéddel elkerülhető lett volna, hogy sajtószabadságot érintő és korlátozó rendelkezések kerüljenek be a törvénybe.


A magyar médiatörvény rendelkezései egyébként értelemszerűen érvényesek a magyarországi lapok romániai tudósítóira is - írja az ÚMSZ. Szőcs Levente, a Népszabadság romániai tudósítója a lapnak elmondta: sem figyelmeztetést, sem jelzést nem kapott arra vonatkozóan, hogy a január elsejétől életbe lépett médiatörvény miatt vigyázzon arra, mit ír le.
A Népszava romániai tudósítója, Lokodi Imre úgy nyilatkozott: sem szóbeli, sem írásbeli figyelmeztetést nem kapott arra vonatkozóan, hogyan "viselkedjen" az új médiatörvény hatálybalépése után.


Gazda Árpád, a Heti Válasz és az Inforádió romániai tudósítója azt mondta: semmilyen felkészítést nem kapott Budapestről az új médiatörvény érvénybe lépésével kapcsolatosan. "Nem szólt senki, hogy erre vagy arra a dologra figyeljek oda" jelentette ki.

Le Soire: Rosszul kezdődött a magyar EU-elnökség


Nagyon rosszul kezdődött a magyar EU-elnökség, hiszen napok óta másról sincs szó, mint a magyar médiatörvényről - írta a Le Soir című, balközép-liberális irányultságú, francia nyelvű belga napilap, csütörtöki számában megjelent beszámolójában.
A cikk ismertette a törvényt ért külföldi bírálatokat. Franciaország és Németország is a törvény módosítását követelte a magyar kormánytól - folytatta a szerző, majd megállapította, mindennek nyomán semmi nem történt, s idézte Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentését, miszerint nem ijednek meg a kritikáktól.


Ezután a Le Soir ismertette Martonyi János magyar külügyminiszter külföldi újságírók előtt szerdán elhangzott szavait, és "stratégiaváltásként" értékelte azokat. Azt emelte ki a Martonyi által mondottakból, hogy el kell olvasni a törvényt, és meg kell várni az Európai Bizottság kommentárjait, esetleges ajánlásait, aztán pedig lehet arról beszélni, mi a teendő.
A cikk beszámolt arról, hogy a magyar hatóságoknak módjuk nyílik az eszmecserére: csütörtökön Yves Leterme belga miniszterelnök és Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos tartózkodik Budapesten, pénteken pedig az Európai Bizottság testületével találkozik a magyar kormány.


The European Voice: el kell oszlatni a kételyeket


Magyarországnak el kell oszlatnia a médiatörvénnyel kapcsolatos kételyeket - írta csütörtökön megjelent számában a The European Voice című brüsszeli hetilap.
Az Economist-csoporthoz tartozó, kizárólag európai uniós ügyekkel foglalkozó újság - amely terjedelmes címoldalas anyagában és vezércikkében is a magyar jogszabályról írt - felsorolta a törvénnyel kapcsolatos, csaknem valamennyi eddigi politikai nyilatkozatot, pro és kontra.


Megjegyezte, az EU-ban szokatlan, hogy egyes tagországok más tagok helyi szabályozását bírálják. Nicolas Sarkozy francia elnök szóvivőjét idézve hozzátette: szerinte ugyanakkor a törvény "a sajtószabadság súlyos csorbulását" jelenti, és több tagállam szeretné elérni, hogy megváltoztassák.


A European Voice úgy vélte, hogy a törvény szövege túlságosan sok értelmezési lehetőséget tesz lehetővé.
A jelenlegi politikai helyzetben pedig a szabályozó hatóság esetében is fennáll "legalább a kockázata", hogy egyes interpretációi politikai megfontolásból erednek majd.


A vezércikk szerint figyelembe kell venni, hogy nem olyan országról van szó, amelyben megszakítás nélküli a médiapluralizmus, a véleménynyilvánítási szabadság és a virágzó demokrácia. Olyan országról van szó, ahol a média politikai és üzleti érdekek küzdőtere, és még élő emlékezet, hogy lábbal tiporták - vélte a European Voice.
A független, sokoldalú sajtó fejlesztése különösen fontos egy olyan országban, amelyben problémákat okozott a kiélezett politika és a faji alapú szélsőségesség - tette hozzá.


Európában szétnézve nem nehéz más példákat találni, ahol a média szabályozásának politikai interferenciái vannak. Az azonban Magyarország "balszerencséje vagy butasága", hogy éppen akkor vezet be egy problémás új médiaszabályozást, amikor átveszi az uniós elnökséget - áll a lapban. soros elnökség intézményének egyik hosszú távra szóló erénye, hogy betöltőjének bizonyos hozzáálláshoz, alapértékekhez kell igazodnia. Magyarországnak is méltónak kell lennie erre - emelte ki a brüsszeli hetilap.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite