2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
Önkormányzati választások 2010Megdöbbentek a pártok az MSZP kezdeményezte etikai kódexen

Megdöbbentek a pártok az MSZP kezdeményezte etikai kódexen


Szanyi TiborSzanyi Tibor, a szocialisták kampányfőnöke kedden jelentette be, hogy az MSZP 13 pontos etikai kódexet javasol a pártoknak az önkormányzati választásra.


Tizenhárom pontos etikai kódexet javasol a pártoknak az MSZP az önkormányzati választásra - közölte a párt kampányfőnöke keddi sajtótájékoztatóján. A szocialisták csütörtökön írnák alá a dokumentumot a többi párttal. A kódex garantálná az október 3-i választás tisztaságát, szabályosságát, biztosítaná a résztvevő pártok, szervezetek, jelöltek etikus magatartását, egyben kizárná a tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő módszerek alkalmazását. A kampányfőnök hozzátette, hogy várják a javaslatokat és a kiegészítéseket.


Fidesz egyáltalán nem tartja hitelesnek az MSZP-t etikai kérdésekben - mondta az MTI-nek kedden Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke, aki közölte: nem vesznek részt a szocialisták által kezdeményezett választási etikai kódex aláírásán. Kósa Lajos úgy nyilatkozott: van annak valami diszkrét bája, hogy Hagyó Miklós, Hunvald György és "más, egészen kiváló önkormányzati szakemberek pártja" áll elő etikai kódexszel. A Fidesz etikusan, jogszerűen, szabályosan fog kampányolni, ahogyan eddig is tette - közölte.


A Jobbik hiteltelen, olcsó kampányfogásnak tartja Szanyi Tibor kedden, előzetes egyeztetések nélkül bejelentett kezdeményezését a pártok közötti választási etikai kódex bevezetéséről - nyilatkozta Szabó Gábor. A Jobbik pártigazgatója elmondta, hogy nagy meglepetéssel fogadták a szocialisták felvetését, amely "kicsit olyan, mintha a farkas vegetáriánus étrendre szólítaná fel az erdő lakóit". A Jobbik pótcselekvésként, illetve figyelemelterelésként értékeli az etikai kódex ötletének felvetését, ugyanis azt a "legkevésbé hiteles politikai szereplő kezdeményezi" - fűzte hozzá. A politikus kiemelte: az MSZP nevéhez sok visszaélés és az ellenjelöltek befeketítése köthető az elmúlt évek választásai alapján, "Szanyi Tibor nevét pedig nehezen lehet a választások tisztaságával egy lapon említeni".


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint sajátos bája van annak, amikor az MSZP etikai kódexet kezdeményez - reagált Harrach Péter frakcióvezető a szocialisták javaslatára. A KDNP mindig igyekezett betartani a játékszabályokat, azt javasoljuk, az MSZP is tegye ezt - közölte Harrach Péter.


Három ponton módosítaná az LMP a szocialista Szanyi Tibor által javasolt etikai kódexet - közölte a párt kampányfőnöke. Karácsony Gergely szerint betarthatatlan az a javaslat, hogy a pártok "ne vádolják egymást bűncselekményekkel". A politikus emellett bevetetné az etikai kódexbe, hogy a pártok ne éljenek vissza az erőfölényükkel, és ne gyűjtsenek indokolatlanul sok ajánlószelvényt. Harmadik pontként pedig azt javasolja, hogy a jelölőszervezetek tartózkodjanak a "voksturizmustól". Karácsony Gergely úgy látja, ha elfogadják ezeket a javaslataikat, akkor akár alá is írnák az etikai kódexet.

Az LMP kampányfőnöke az etikai kódexszel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szocialisták már legalább egyszer megszegték, amikor azt állították, hogy az LMP plagizálta a programjukat, "aztán kiderült, hogy nekik nincs is programjuk, és tulajdonképpen az is kiderült, hogy nem is olvasták a miénket".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite