2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
ItthonMegduplázódott a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen

Megduplázódott a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen


Megduplázódott a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen azóta, hogy Magyarország júliustól teljes jogú tagja lett az Eurotransplantnak - közölte az egyetem szerdán az MTI-vel.

műtét

Képünk illusztráció!


Azt írták, ez országos siker, hiszen a Semmelweis Egyetem klinikáin végzik a hazai szervátültetések kétharmadát.
Az elmúlt három hónapban összesen ötven veseátültetést végeztek, amely a szokásos szám kétszerese. 2011 és 2012 ugyanezen időszakában 25, illetve 26 veseátültetés történt. Hozzátették: ha éves szinten sikerül megtartani ezt a dinamikus növekedést, a vesetranszplantációk száma elérheti a kétszázat, "amire még sosem volt példa Magyarországon".


Közölték: a számokból jól látszik az is, hogy a tavalyi élődonoros vesetranszplantációk számát idén már októberre sikerült meghaladni. Az élődonoros veseátültetések aránya alapján pedig már 2011-ben elérte Magyarország a 18 százalékos európai átlagot, a Semmelweis Egyetem pedig meg is haladta ezt két százalékkal.


2011-ben 13 szívtranszplantáció történt a Semmelweis Egyetemen, míg idén arra számítanak, hogy ez a szám eléri a negyvenet.
Az egyetem tájékoztatása szerint mostanáig összesen harminc átültetés történt, tavaly egész évben volt összesen ennyi beavatkozás. Emellett harminc műszívbeültetést is elvégeztek, öt esetben végleges keringéstámogató eszközt kapott a beteg.
Ami a májátültetést illeti, a jelenlegi helyzet szerint reális az évi hatvan műtét elérése. Nőtt a hasnyálmirigy-transzplantációk száma is, eddig átlagosan évi 2-4 ilyen beavatkozás történt, most - csak októberig - hét.


Az eddigi tapasztalatok szerint a betegek 20 százaléka kap szervet külföldről. Ez az arány a gyerekeknél jóval nagyobb, mintegy ötven százalékos. A 16 éven aluliak már 2011-ben - amikor Magyarország részlegesen csatlakozott a szervezethez - rákerültek a közös Eurotransplant várólistára, ennek következtében ma már a transzplantációra szoruló gyermekek 3-4 hónapon belül megfelelő szervhez jutnak.


Magyarország július elsejétől teljes jogú tagja a szervcsere koordinálásáért felelős Eurotransplantnak, a szervezetnek Magyarország mellett hét ország - Ausztria, Belgium, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Németország és Szlovénia - teljes jogú tagja. A tagállamok 72 transzplantációs központja a szervre várók valamennyi fontosabb adatát rögzíti az Eurotransplant központi adatbázisában, és amint egy donorszerv elérhetővé válik, a jellemzői bekerülnek a rendszerbe. A szerveket néhány órán belül be kell ültetni, ezért az Eurotransplant folyamatos központi ügyeletet működtet.
Magyarországon a donáció a feltételezett beleegyezés elvén alapul, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott ellene, halála után felhasználhatók a szervei.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-10-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite