2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonMég egyetlen házra sem adtak ki bontási határozatot Devecserben

Még egyetlen házra sem adtak ki bontási határozatot Devecserben


pusztitas2Még egyetlen épületre sem adtak ki bontási határozatot a vörösiszappal elöntött Devecseren, annak ellenére, hogy legalább három tucatnyi lakóház megsemmisült, ugyanis zajlik a kárfelmérés, és az egyeztetés a lakókkal - mondta Bakos György megyei katasztrófavédelmi szóvivő vasárnap délelőtt az MTI-nek.


A szóvivő felhívta a figyelmet arra: ha egy épület szemmel láthatóan is lakhatatlanná vált, a kárfelszámolás során az épületet nem lehet elbontani, mert arról a jegyzőnek határozatot kell hoznia, és a kártalanításról megállapodást köt az állam az érintettekkel.
A Devecserrel szomszédos Kolontáron kilenc lakóházra adott ki bontási határozatot a jegyző - jegyezte meg a szóvivő.


Bakos György elmondta: a város legszegényebb negyedéből, a Dankó-telepről kitelepített romák számára - akik az MTI tudósítójának szombaton elhelyezésükről és ellátásukról panaszkodtak - biztosították a fűtési és a tisztálkodási lehetőségeket.
Még kora este bekapcsoltatták a fűtést a zeneiskola három tantermében, ahol 33 embert helyeztek el, köztük több gyermeket. A tisztálkodási lehetőséget viszont csak a 200 méterre, a kastélykertben lévő fürdőkonténerben tudják megoldani. Kaptak ágyakat, takarókat, ruhákat és naponta háromszor juthatnak meleg ételhez - mondta Bakos György.


A Veszprém megyei kisváros polgármesterének közlése szerint vasárnap is folytatják a kárfelmérést, de még pontosan nem tudni, hány házra kell bontási engedélyt kérni, és hány olyan ember lesz, aki szeretné elhagyni Devecsert.
Toldi Tamás polgármester megjegyezte, a kisváros mintegy ötezer lakosából hétszáz jelenleg nem lakik a házában, közülük négyszázan vasárnap sem tudnak visszatérni, mert otthonuk szennyeződött, megsérült. Eddigi személyes felmérése szerint 150-200 lakás menthetetlen állapotban van.


A kisváros utcáin több százan dolgoznak a kármentesítésen. Gipszet szórnak az utakra és udvarokra. A munkaterületeket a rendőrség a személyutók és a gyalogosok elől is lezárta.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite