2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSalgótarján - Megemlékezés a Győzelem napján

Salgótarján - Megemlékezés a Győzelem napján

A második világháború lezárására emlékeztek május 9-én Salgótarjánban, a Győzelem napja alkalmából. A hagyományoknak megfelelően a megemlékezők Vigh Tamás Kossuth-díjas szobrász a "Szarvas győzelme" elnevezésű alkotásánál hajtottak fejet a békét kivívó hősök előtt és helyezték el az emlékezés koszorúit, virágait.

gyozelemnapja17

A náci Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot 1945. május 7-én írták alá és a békeegyezmény a rákövetkező napon este lépett érvénybe. A Győzelem napját ezért Európa különböző országában május 8-án vagy 9-én ünneplik. Május 9. egyben az európai egység alapjai megteremtésének évfordulója is, mert Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra ambiciózus tervét. Schuman azt javasolta, hogy a Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg gazdaságának alapját jelentő ipari ágazatokat egy közös főhatóság alá rendeljék. Ez lett az Európai Szén- és Acélközösség, amelyből később az Európai Unió kifejlődött.

Molnár Károly önkormányzati képviselő a koszorúzás résztvevőinek elmondott kötetlen beszédében arról szólt, hogy napjainkban még aktuálisabb és fontosabb a megemlékezés e napon, mert megmutatja a szabad nyugati világhoz tartozásunkat, európaiságunkat. Mint fogalmazott: van alapja annak, hogy az Európai Unióban a helyünk.

 

Forrás: salgotarjan.hu2017-05-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite