2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMegemlékezés Salgótarjánban

Megemlékezés Salgótarjánban

 

1956 és október 23-a szelleme a magyar történelem során végig velünk volt; már az 1848-as és a Rákóczi-szabadságharc is a szabadságról, az önrendelkezési jog fenntartásáról szólt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerdán Salgótarjánban, a nemzeti gyásznap alkalmából tartott megemlékezésen. Fülöp Attila hozzátette: ez így van napjainkban is.

megemlekezessalgotarjanban1

MTI Fotó: Komka Peter


"Amikor kívülről szeretnének ránk erőszakolni olyan kultúrát, amivel a magyar nemzet nem szeretne együttélni, és amikor olyan emberek bevándorlásáról is szó van, akiknek azonosságát, küldetését nem ismerjük, akkor Magyarország megint nem szeretne többet, csak azt mondani, hogy ő dönthesse el, mit szeretne ezzel a kérdéssel kezdeni a jövőben" - fogalmazott a helyettes államtitkár.


A Polgári Salgótarjánért Alapítvány rendezvényén mintegy 150 résztvevő előtt felidézte, hogy 1956. november 4-e hajnalán több mint 60 ezer katonát küldött Magyarországra a szovjet hadsereg a szabadságharc és forradalom leverésére. A tatabányai, salgótarjáni, miskolci, egri, csepeli sortüzek is azt mutatják, hogy a rendszer embertelenül bánt azokkal, akik nem tettek mást, csak a szabadságért próbáltak meg kiállni - mondta Fülöp Attila, aki azt is kiemelte, hogy az 1848/49-es szabadságharcot követően Haynau 150 embert végeztetett ki, míg a Kádár-rendszer az 1956-os forradalom után becslések szerint több mint háromszázat.

megemlekezessalgotarjanban

MTI Fotó: Komka Peter


Becsó Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője beszédében gyásznapnak nevezte 1241. április 12-ét, a muhi csata időpontját; 1526. augusztus 29-ét, a mohácsi vész napját; 1849. október 6-át, az aradi vértanúk kivégzésének napját és 1956. november 4-ét, "a 20. század legszentebb, legtisztább, legőszintébb forradalma" vérbefojtásának napját. Ez a sok gyásznap azt mutatja, hogy nemzetünk soha nem fukarkodott vérét ontani hazáért, haladásért, igazságért, szabadságért - mondta Becsó Zsolt.


A salgótarjáni megemlékezés résztvevői délután közös imádságon vettek részt a Szent József Plébániatemplomban, majd fáklyás menetben vonultak a December 8. térre.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-11-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite