2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMegemlékezés Szent Flórián ünnepén Nógrád megyében

Megemlékezés Szent Flórián ünnepén Nógrád megyében


Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja, ebből az alkalomból minden évben ünnepséget tart a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A megyei eseményre április 30-án délelőtt Salgótarjánban került sor, ahol többek között az Év tűzoltója elismeréseket is átadták.

katasztrofavéd

A tűzoltók életében Szent Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg, úgy mint az állhatatosságot, a becsületet és embertársaik megsegítését. A Szent Flórián napi ünnepi állománygyűlés a Himnusz hangjaival vette kezdetét, majd Berecz György tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató emlékezett meg néhány gondolatban az elmúlt hétvégén tragikus hirtelenséggel elhunyt Németh Tamás tűzoltó ezredesről, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójáról.

 

Az egy perces néma főhajtással való tisztelgést Angyal Tibor tűzoltó alezredes, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjének ünnepi beszéde követte. Az alezredes Szent Flórián történetét ismertette elsőként, majd felolvasott egy Nógrád megyei állampolgártól korábban a salgótarjáni kirendeltséghez érkezett levelet, amelyben egy olyan esetről volt szó, ahol egy szabadnapos tűzoltó nyújtott számára önzetlen segítséget. A levél írója elismerését fejezte ki a felettesek és munkatársak részére, amiért egy ilyen önzetlen emberrel dolgozhatnak együtt. A levél tartalma tökéletes példája a tűzoltói hivatástudat megnyilvánulásának. Angyal Tibor hozzátette, rendkívül büszke arra, hogy ilyen kollégákkal dolgozhat együtt.

 

A kirendeltségvezető után Berecz György tűzoltó ezredes, igazgató osztotta meg ünnepi gondolatait az összegyűltekkel. Az ezredes elsőként az Angyal Tibor által felolvasott levelet méltatta és követendő példaként állította a teljes állomány elé a levélben említett tűzoltót. Az igazgató beszélt a tűzoltói hivatás fontosságáról, mindarról a hősies helytállásról, ami a tűzoltókat jellemzi. Szavai végén az ezredes kellemes hosszú hétvégét kívánt a hivatali állománynak, a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltóknak pedig megköszönte az elvégzett munkájukat, kihangsúlyozva, hogy amikor mások ünnepnapokat, hosszú hétvégéket töltenek a szeretteik körében, a tűzoltók szolgálatot látnak el és ha kell életüket áldozzák embertársaiért.


A beszédeket követően elismerések átadására került sor. Az. április 23-án a Belügyminisztériumban megtartott központi ünnepségen Dr. Pintér Sándor belügyminiszter kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül Szent Flórián érdemjelet adományozott Virág Zsolt tűzoltó őrnagynak, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelőjének. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon április 29-én tartották meg a Szent Flórián napi központi ünnepséget, amelynek keretében ugyancsak a belügyminiszter a Katasztrófavédelem területén önkéntesen végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként, a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott Pásztor Jánosnak, az Érsekvadkert község Tűzoltó Egyesület parancsnokának. Dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy országos katasztrófavédelmi főigazgató soron kívül tűzoltó századossá léptette elő Bódi Ferenc tűzoltó főhadnagyot a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiemelt főelőadóját.


Ahogyan a korábbi években, úgy idén is Szent Flórián nap alkalmából került sor az Év tűzoltója elismerések átadására is. A salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség 2014 év tűzoltója díjat Szundi György tűzoltó főtörzsőrmester, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, míg a balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség 2014. év tűzoltója díjat Pásztor János tűzoltó főtörzsőrmester, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság rétsági katasztrófavédelmi őrsének beosztott tűzoltója vehetett át Berecz Györgytől. Előléptetésekre is sor került a megyei tűzoltó nap alkalmából. Szolgálati feladatai kiemelkedő teljesítéséért Berecz György tűzoltó főtörzszászlóssá léptette elő Pálkerti Csaba tűzoltó törzszászlóst, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát, törzszászlóssá pedig Cserzsovszky Gábor tűzoltó zászlóst, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát.

 

Tűzoltó főtörzsőrmesterré lépett elő Csampa Tamás tűzoltó törzsőrmester, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, Ondrék Gábor tűzoltó törzsőrmester a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője és Vanya Attila tűzoltó törzsőrmester, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója. Tűzoltó törzsőrmester lett Balázs Zoltán tűzoltó őrmester és Ráduly Ádám tűzoltó őrmester a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltói, Barkaszi István tűzoltó őrmester, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, Benedek Tamás tűzoltó őrmester, Csábi Ákos tűzoltó őrmester és Dóbiás Péter tűzoltó őrmester, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltói, továbbá Erdélyi Attila tűzoltó őrmester és Erdélyi László tűzoltó őrmester a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltói. Kiemelkedő minősítése és szolgálati feladatainak kiemelkedő teljesítéséért fizetési fokozatában előresorolták Szabó Gábor tűzoltó zászlóst, a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját és Tóth Zoltán tűzoltó főtörzsőrmestert, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét.


Az ünnepség az igazgatóság salgótarjáni épületének falán álló Szent Flórián dombormű ünnepélyes koszorúzásával, Szent Flórián személye előtti főhajtással való tisztelgéssel, valamint az épület előtt, a hősi halott tűzoltók tiszteletére állított emlékműnél való mécsesek elhelyezésével ért véget.

 

Forrás: NMKI/NÓGRÁD24

 

2015-05-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite