2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMegfogták egymás kezét a mai és egykori bériek

Megfogták egymás kezét a mai és egykori bériek


Július 4-én első alkalommal rendezték meg Béren a helyiek és a faluból elszármazottak találkozóját. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett egész napos programra a helyi polgármesteri hivatal melletti parkban került sor.

ber1


Sok egykori béri meglepődött, amikor visszatért egykori lakóhelyére, a folyamatosan szépülő, csinosodó faluba. A hivatal előtti Szent István tér, az épület mögötti Mária-kert és a szabadtéri színpad az elmúlt néhány hónap helyi fejlesztéseinek eredménye. E terület volt a bériek első találkozójának központi helyszíne, ahol a kánikula sem volt akadálya a jó hangulatnak, a nosztalgiázásnak és a jól megszervezett programnak. Mintegy ötszázan gyűltek össze a találkozón, köztük Kuszi Katalin, aki férjével együtt az Egyesült Államokból tért haza szülőföldjére, s helyi népviseltbe öltözve egy hazafias verssel köszöntötte a résztvevőket.


A találkozó a helyi evangélikus templomban istentisztelettel kezdődött, majd a park szabadtéri színpadán Maczó László polgármester köszöntötte a több száz résztvevőt, helyieket és a szülőfaluba visszatérőket egyaránt. Maczó László hangsúlyozta: a szülőföld szeretete kötelez és a szülőföld mindenkit visszavár. Így igaz ez Bérre is, ahol szeretnék, hogy most és a jövőben a bériek megfognák egymás kezét, jelképéül annak, hogy mindannyiuk érdeke a falu fejlődése, jó hírének elvitele a nagyvilágba.

ber


A köszöntőt követően a polgármester a 85 éves Molnár Istvánné Krátki Máriának adta át a Bér díszpolgára kitüntető címet. Mindenki Marika nénije 1955-től 15 éven keresztül volt a falu elöljárója, tanácstitkára, aki sokat tett a település fejlődéséért. Bár 1989-ben elköltözött a faluból, gyakran visszatér, mint tette ezt a július 4-i rendezvényen is.


A nap programja során hagyományőrző csoportok fellépései követték egymást. Színpadra léptek becskei, bujáki, ecsédi, herédi, nagykökényesi, tertényi és vanyarci tánccsoportok és népdalkörök is. Nagy sikert aratott Zsuzsa Mihály - Bér szülötte - előadóművész, népdalénekes fellépése, végezetül pedig a Centrál zenekar zenés, táncos műsora szórakoztatta a jelenlévőket.
A jól sikerült találkozón a mai és egykori bériek egybehangzóan fogalmazták meg óhajukat: jövőre Veletek, ugyanitt, a bériek második találkozóján!

 

NÓGRÁD24

2015-07-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite