2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonMeggyalázták a zsidótemetőt

Meggyalázták a székesfehérvári zsidótemetőt


Meggyalázták Székesfehérváron az Óvoda utcai zsidótemetőt; ismeretlen tettesek fekete festékkel feliratokat fújtak a ravatalozóra és több sírra - tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

temető

(illusztráció)

Németh-Kész Mónika közölte, az esetről pénteken tettek bejelentést. A rendőrség nagy erőkkel megkezdte a nyomozást. Az elkövetők rongálás minősített esete miatt három év szabadságvesztésre is ítélhetők. Neubarth István, a székesfehérvári zsidó hitközség alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta, az eset feltehetően csütörtök hajnalban történt.

Péntek délután értesítették a rendőrséget, majd szombat délelőtt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. "Nem ez volt az első eset, és félünk tőle, hogy nem is az utolsó. Az biztos, hogy nem unatkozó tizenévesek az elkövetők, hanem érezhetően politikai indíttatású akcióról van szó, hiszen a 10-15 centiméteres betűkből álló feliratok előre eltervezettek, sablon segítségével fújták őket. Ezt a helyszínelést végző rendőrök is megerősítették" - tette hozzá.

ezo_banner

HIRDETÉS

A ravatalozó falára és tizenkét sírra a következő feliratokat fújták: "Rákosi zsidó volt!", "Kun Béla zsidó volt!" "A zsidók elszámoltatása nem történt meg!". A feliratok mellett áthúzott Dávid-csillag is látható, ám az alelnök szerint azokat "sablon nélkül fújták". Neubarth István elmondta, június 10-én tartják a mártírok évfordulóját, a Székesfehérvárról elhurcolt zsidó emberek emléknapját. Addigra a városgondnokság segítségével szeretnék eltüntetni a feliratokat.

"Nem gondolom, hogy az évforduló lett volt az akció oka, sokkal inkább az utóbbi időszak hangulata vezethetett idáig" - tette hozzá. Az Óvoda utcai zsidótemetőben mintegy ezer sír van, az 1880-as évek óta temetkeznek oda.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite