2020. június 1., hétfő - Tünde
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMeghallgatószobát adtak át Bátonyterenyén

Gyermekbarát igazságszolgáltatás - Átadták a bátonyterenyei meghallgatószobát


Átadták az ország tizenegyedik gyermekbarát meghallgató szobáját a bátonyterenyei rendőrkapitányságon. A térség bűnügyileg a legfertőzöttebbnek számít Nógrád megyében.

Navracsics

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az átadón elmondta: a gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósítása a magyar uniós elnökség idején, 2011-ben indult. A fő cél annak megelőzése, hogy a gyermekkorúak bűncselekmény áldozatává vagy éppen elkövetővé váljanak. Ha ez mégis megtörténik, fontos, hogy az igazságszolgáltatás rendszerében a lehető legkevesebb trauma érje őket. A gyermekbarát meghallgatószobában lehetőség nyílik videofelvételek készítésére, így a gyermekeknek nem kell újra és újra átélniük azt a megrázkódtatást, ami a tárgyalásokon érhetné őket, amikor akár tanúként, akár sértettként kihallgatnák őket.

Navracsics Tibor hozzátette: Budapesten két ilyen szobát adtak át, és minden megyei rendőr-főkapitányság működési területén kialakítanak ilyet 2013. december 31-ig.

A gyerekek meghallgatása során drámapedagógiai eszközöket is felhasználnak, akár mesék, bábjátékok segítségével is elő tudják hozni azokat a rejtett információkat, amelyeket egyébként magukba zárnának.

Nagy-Majdon József

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI kérdésére elmondta: a szobát azért alakították ki a városi rendőrkapitányságon, mert a Salgótarján-Pásztó vonalon történik a Nógrád megyében ismertté váló bűncselekmények 68 százaléka, Bátonyterenye pedig nagyjából a terület közepén fekszik.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2013-03-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite