2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ItthonMeghökkentő adatok: hétvégenként 350 millió forintot költenek drogokra Magyarországon

Meghökkentő adatok: hétvégenként 350 millió forintot költenek drogokra Magyarországon


A tapasztalatok szerint a szombatihoz hasonló nagy partikra települ rá a legtöbb kábítószer-kereskedő. Pontos adatok nincsenek, de becslések szerint egy hétvégén 350 millió forintot költenek Magyarországon drogokra.A megkérdezett kriminológus szerint erőszakkal nem lehet megakadályozni a kábítószer-fogyasztást a szórakozóhelyeken, ezért inkább megelőző programokkal kellene kezelni a problémát.

disco

"Megnövelik a kockázatvállalási hajlandóságot, tehát az amfetamin használat után a fiatalok nem mérik fel reálisan azt, hogy beülhetnek-e autóba, vezethetnek-e autót, a szexuális magatartást is megváltoztatja, d egy balhéba való belemenés is sokkal könnyebb" - közölte Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója.

Szociológusok szerint itthon a rendszerváltás után terjedtek el a partidrogok. Ugyanakkor fontos különbséget tenni a hétköznapi és buliban szert használó fiatalok között.
"Úgy is hívjuk egyébként, hogy ez szociális rekreációs, tehát hogy a társas együttléthez és a kikapcsolódáshoz kapcsolódó szerhasználat, ami egy ilyen tipikusan alkalmi és kis mennyiségű és jellemzően nem deviáns szerhasználat" - mondta Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológiai Intézetének igazgatója.

A rendőrség lefoglalási adatai alapján továbbra is a marihuána a leggyakoribb kábítószer Magyarországon. Egy grammot 2300 forintos átlagáron lehet kapni. A második helyen az amfetamin áll. Az egyik legolcsóbb partidrog pedig az ecstasy.

Becslések szerint egy hétvégén 350 ezren használnak drogot az országban. Ha mindenki csak a legolcsóbbat vásárolná, úgy is több mint 350 millió forintot költenének drogra egy hétvégén az országban.

Szakértők szerint ezért lenne szükség a már 2000-ben elkezdett Biztonságos Szórakozóhely program megújítására.
"Nagyon sok mindent kell tenni, de egyet nem érdemes, hogy erővel, erőszakkal, hatósággal főleg rendőrséggel, büntetőjoggal kíséreljük meg a dolgoknak elejét venni, mert nem fog sikerülni" - mondta Németh Zsolt kriminológus.


A programba elsősorban a szórakozóhelyeket és a fiatalokat vonnák be.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-01-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite