2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMeghúzták Somoskőújfalu határait

Meghúzták Somoskőújfalu határait


Jogerőre emelkedett a Salgótarjánról levált településrész, Somoskőújfalu határát kijelölő bírósági határozat. A területvita elsősorban a nógrádi megyeszékhely javára dőlt el - mondta Lichner András, Somoskőújfalu polgármestere.

somoskoivar


A 2006-os önkormányzati választást követően, saját önkormányzati testületének megalakulásával vált újra önálló településsé Somoskőújfalu, melyet 1977-ben csatoltak Salgótarjánhoz. A szétválást a helyiek 80%-a támogatta - mondván, inkább faluként, sem mint egy nagyobb város elhanyagolt peremkerületeként képzelik el a jövőjüket. A leválásról döntő népszavazást az iskolájuk bezárását követően kezdeményezték. A csaknem 2800 lelkes Somoskőújfalu több mint négy éven keresztül pereskedett Salgótarjánnal a területi lehatárolásért és vagyonáért.

Lichner András közölte: Területvitájuk több bírósági forduló után most azzal zárult, hogy az 1977-es állapothoz közeli helyzetet véglegesítették - ami Salgótarjánnak kedvezett. A vagyon megosztásában azonban még nem született sem egyezség sem döntés, a feleknek a Nógrád Megyei Bíróság erre fél évet adott. Iskolaépületéhez, továbbá a kistérségi vízmű- és csatornamű társulásban lévő vagyonához azt követően juthat majd a település.

Somoskőújfalutól 1964-ben jelentős területeket csatoltak el Salgótarján fejlesztéséhez. Földjén épült a Beszterce-lakótelep, valamint a mellette lévő szép fekvésű strand és a csónakázó tó, s a városhoz került a kedvelt kirándulóhely, a Kercseg-lapos is. A somosiak nem ragaszkodtak a négyezer lakosú lakótelephez, nem tartottak igényt a strandra, illetve a tóra, viszont cserébe szerették volna megkapni a Salgói vár alatti területet, s a Kercseg-lapost. Ebből mindössze ez utóbbi, s a Karancs-hegy lábánál lévő terület jutott.

 

Nógrád24.hu

 

2011-02-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite