2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonMégis Alstom-kocsikat vehet a BKV

Mégis Alstom-kocsikat vehet a BKV


AlstomImmár a Nemzeti Közlekedési Hatóság is hajlandó "áldását adni" a francia Alstom-kocsik fékrendszerére, így bírósági tárgyalás helyett a BKV megkezdheti a tárgyalásokat a szállításról a gyártóval - értesült a Napi Gazdaság.


Elmarad a mai napra kitűzött tárgyalás a Fővárosi Bíróságon a budapesti 4-es és 2-es metró szerelvényeit gyártó Alstom Transport S.A. és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közötti perben - értesült a Napi Gazdaság.


A gazdasági napilap szerint ennek az az oka, hogy az NHK is elfogadja: a franciák által beszerelt fékrendszer hatékony, a francia cég és a BKV között pedig megkezdődhetnek a tárgyalások a metrókocsik szállításáról.
Az elmúlt hónapokban állítólag több nemzetközi minősítő cég bizonyította a franciák által beszerelt fékrendszer hatékonyságát, amit - úgy tűnik - a közlekedési hatóság is kész elismerni.
Mint ismert: a metrószerelvényeket gyártó Alstom tavaly pert indított a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellen, mert az nem adott típusengedélyt a metrókocsikra, kifogásolva azok fékberendezését.


A francia cégnek idén áprilisban kellene átadni a metrókocsikat a BKV-nak. Csakhogy az NKH központi hivatala tavaly októberben helyben hagyta az elsőfokú hatóság határozatát a metrószerelvények típusengedélyével kapcsolatban, ezután a BKV egy francia bíróságon próbálta visszaszerezni az előlegként kifizetett 30 milliárd forintját, de a keresetét elutasították, míg a francia cég Budapesten fordult bírósághoz. Ez a tárgyalás lett volna ma.

 

Forrás: Napi Gazdaság/HÍR PORT24

2011-02-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite