2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMégis lesz erőmű Mátraterenyén

Mégis lesz erőmű Mátraterenyén


erőműA másodfokú hatóság helyt adott az Első Nógrádi Erőmű (ENE) Zrt. fellebbezésének, így új eljárás keretében folytatódhat a mintegy 40 milliárd forintos erőmű beruházás előkészítése a Nógrád megyei Mátraterenyén.


A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2009 decemberében első fokon úgy határozott, hogy nem adható engedély a Mátraterenye külterületére tervezett széntüzelésű erőmű létesítésére.
Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 2010. július 7-én kelt határozatában ezt megsemmisítette, és új eljárás lefolytatására utasította az első fokú hatóságot.

A múlt év végi elutasítás előzménye, hogy Nógrád megyéből Bátonyterenye jegyzője, Kazár, Rákóczibánya és Vizslás körjegyzője, Heves megyéből Parád jegyzője, valamint Mátraderecske és Mátraballa körjegyzője nem fogadta el az előzetes dokumentációt az erőmű létesítésére.
Az ENE tájékoztatása szerint az országos felügyelőség határozata rámutat, hogy mind a négy negatív állásfoglalás jogszerűtlen volt, így azokat is meg kell változtatni. Az új határozat kimondja, hogy az új eljárásban fokozottan vizsgálni kell az erőmű és a kapcsolódó tevékenységek tájra, természeti területek élőhelyeire gyakorolt hatását.

Emellett vizsgálni kell a védett és fokozottan védett természeti értékekre, a Mátra Tájvédelmi Körzetre és a Mátra Különleges Madárvédelmi Területre gyakorolt hatást, illetve eleget kell tenni az újabb, zajterheléssel és annak mérésével kapcsolatos követelményeknek, valamint további garanciális lépéseket kell beépíteni a felszín alatti vizek védelmében.

Ezeket a követelményeket Farkas Tamás, az ENE Zrt. vezérigazgatója úgy kommentálta: "Ugyan több olyan elem is bekerült a közeljövő feladatai közé, amelyek meglátásunk szerint csak a későbbi hatástanulmány részét kellene, hogy képezzék, de ezeknek is maximálisan eleget fogunk tenni."

A Mátraterenye külterületére tervezett, 20 százalékban biomasszával, nagyobbrészt nógrádi és borsodi szénnel működő 49,9 megawattos erőmű a tervek szerint 2013-ban készül el, és kapcsolódik az országos villamoshálózatra.


Forrás: HÍR PORT24

 

2010-07-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite