2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMegjelent a Karancs-Medves vidékének túrakalauza

Megjelent a Karancs-Medves vidékének túrakalauza


Túrakalauz jelent meg a Karancs-Medves vidékéről. Szepessy Gábor panorámarajzokkal, térképvázlatokkal, túrametszetekkel és fényképekkel ellátott kalauza részletes túraleírásokkal mutatja be a Salgótarján környéki és Szlovákiába irányuló kirándulási lehetőségeket, a hegyikerékpáros útvonalakat, a nevezetességeket.

karancsalja

képünk illusztráció

A nógrádi Völgyvárost körülölelő hegykoszorú hazánk bármely szegletének szépségével felveszi a versenyt. A Karancs monumentális tömbje, az égbetörő vulkáni kúpok, valamint a Medves bazaltplatója változatos, egyedi arculatot kölcsönöznek a vidéknek. Salgótarján környéke számtalan kirándulási lehetőséget tartogat a természetjárók számára (...). A tájegységet északról lezáró államhatár jelképessé vált, s ma már könnyedén felfedezhetjük túloldalának páratlan értékeit - írja előszavában Szepessy Gábor.

A Karancs és a Medves vidékének első részletes kalauzát 1929-ben Dornyay Béla jelentette meg magánkiadásban. Ezt követte 1964-ben a Veres Mihály szerkesztésében, s a Sport Kiadó gondozásában életre hívott országos terjesztésű útikönyv. A millecentenárium évében, 1996-ban Gubola István irányításával született ugyan egy Salgótarjánt és környékét bemutató túrakalauz, azonban a színvonalas kiadvány nem jutott el az ország más tájaira.

Ezt az űrt betöltve, éppen fél évszázaddal az első országos kiadású útikönyv megjelenése után, a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet létrehozásának 25. évfordulóján, a természetjárók körében jól ismert Kornétás Kiadó Kft. gondozásában új túrakalauzt vehetnek kezükbe a térséget felfedezni kívánó turisták - írja szerző.

A 246 oldalas kötet természeti és történeti képet ír le a térségről, gyakorlati tudnivalókat ad a közlekedésről, szállásról, múzeumokról, a túraútvonalaknál feltünteti a jelzést, a távolságot, a szintemelkedést és a menetidőt is.

Edvin Marton koncert

hirdetés

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-09-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite