2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
BulvárMegjelent Ákos szintipop-lemeze, a 2084

Megjelent Ákos szintipop-lemeze, a 2084


Megjelent Ákos tizenhetedik magyar nyelvű szólóalbuma, a 2084; a szintipop hangzású anyagon a népszerű előadó csaknem két éven át dolgozott, valamennyi dalt ő írta, játszotta fel, énekelte és hangszerelte.

akos

 

"Az album, illetve a nyitódal címe nyilvánvaló utalás George Orwell 1984 című regényére, ugyanakkor pályám elejére, a Bonanza Banzai 1984 című, 1991-ben megjelent szintipopos albumára is. A szövegek nem szigorúan orwelli gondolatkörben húzódnak az új lemezen, hanem tágabb értelemben: a nyolcvanas évek anti-utópisztikus jövőképét viszik tovább" - mondta Ákos az MTI kérdésére a szerdai budapesti lemezbemutatón. Hozzátette: a 13 dal zenéje és szövegei számos filmes és hangzásbeli utalást, referenciát tartalmaznak, amit tapasztalatai szerint a fiatalabb generáció is egyre inkább észrevesz.


Mint felidézte, még legutóbbi stúdióalbuma, a 2010-es, gitárközpontú A katona imája megjelenése előtt elkezdte írni a 2084 dalait. Az inspirációt az adta számára, hogy egy akkori száma, a Főleg régen szövegébe néhány fórumozó véleményét építette be, miszerint mennyivel jobban énekelt és zenélt ő régebben. "Ennek kapcsán adekvát volt előhívni a régi szintis hangszíneket, és nem tagadom, kicsit nosztalgikus érzés kerített hatalmába. Ez az ötlet indította be a dalszerzői folyamatot bennem" - fogalmazott Ákos.


Az új anyag készítésével párhuzamosan Ákos és csapata (Lepés Gábor - szintetizátor, Bánfalvi Sándor - dob) fellépett Londonban, Amszterdamban, 20 ezer néző előtt játszott az idei soproni VOLT Fesztiválon, ott volt a zamárdi Balaton Soundon (ez a fellépés a vihar miatt félbeszakadt), több tízezer ember látta Ákos Sziget fesztiválos nulladik napi buliját, és az énekes nagy sikert aratott a marosvásárhelyi Félszigeten is.


Ákos az erre a szintipop/szintirock műsorra épülő produkcióval tervez jövő nyáron is turnézni, ősszel pedig valószínűleg szólópályafutása huszadik évfordulója alkalmából fog koncertet adni (első szólóalbuma, a Karcolatok 1993 márciusában jelent meg.)


"Amennyiben a szintis hangzásvilág továbbra is találkozik a nézők lelkesedésével, akkor az mindent felülír. Mi a közönségnek zenélünk, még akkor is, ha nem az ő elvárásai alapján. Szeretek megharcolni a sikerért, a formai változtatások szembe mennek az állandósággal, szokatlanok, ugyanakkor elsősorban saját érdeklődésem fenntartását szolgálják. Reményeim szerint legalább 2013 őszéig tart ez a stílusvonal" - mondta az énekes az MTI kérdésére.


A 2084 című CD hangmérnöke és keverője Lepés Gábor volt, a masztert Sellyei Tamás, a borítófotókat Emmer László készítette. A lemez kiegészül egy DVD-vel, amelyen az idei Sziget fesztiválon adott koncert egy részlete, werkfilmek és a dalok háromféle hangminőségben szerepelnek. Ákos december 15-én a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be új albumát, szerda este az Akvárium Klubban már lesz egy zártkörű fellépése.


Ákos a nyolcvanas évek végén a szintipopos Bonanza Banzai frontembereként lett ismert, a zenekarral 1995-ig kilenc albumot készített. Szólóelőadóként is sikeres maradt, de készített verses hangjáték-albumot, hangoskönyvet és írt zenét színdarabhoz. Számos zenei díjat kapott, idén márciusban Kossuth-díjat vehetett át.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-10-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite