2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonMegkezdődött a kullancsok nagy őszi rajzása

Megkezdődött a kullancsok nagy őszi rajzása


A kullancsok télig tartó "nagy őszi rajzása" már a héten megkezdődött, miután a kánikula véget ért, a meteorológiai előrejelzés szerint pedig a nyár során már nem nagyon lesz 25 foknál melegebb - mondta Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke szerdán az MTI-nek.

kullancsketto


A kullancsszakértő kifejtette: a kullancsok a napfény, a szárazság elől elmenekülnek. Párás időben viszont, amikor nem tűz a nap - mint most is -, előjönnek, "ez az ő idejük". A kullancsok szempontjából fokozottan veszélyes területnek számít Vas, Zala, Somogy, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megye, a Balaton-felvidék, valamin Budapest és annak agglomerációja. Ennek kapcsán kiemelte: a kullancsok mára "urbanizálódtak", így az erdők, mezők mellett a falvak, városok kertjeiben, parkjaiban ugyanúgy lehet találkozni velük.


A kullancsszakértő azt ajánlja: lehetőleg minden háztartásban legyen szakszerű kullancseltávolító eszköz, például kullancskanál. Az eltávolított állatot nem szabad megsemmisíteni, hanem gyógyszertárakban kapható tesztek segítségével meg kell vizsgálni, hogy az állatban megtalálható-e Lyme-kór bacilusa, így fennáll-e a fertőzés veszélye.


Kapiller Zoltán azonban mindenekelőtt a megelőzést, vagyis a kullancsok elleni védekezést ajánlja. Mint mondta, már az állatok számára is számos kullancsriasztó készítmény létezik, de őket érdemes beoltatni Lyme-kór ellen is. Az emberek számára is számos hatékony szer kapható krém, spray, de már golyós stift formájában is, továbbá a kullancs elleni védőoltás is ajánlott.


Pauliny Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) vírusoltóanyag-ellenőrző osztályának vezetője elmondta: az emberekre nézve két veszélyes betegséget terjesztenek a kullancsok. A Lyme-kór ellen védekezni nem lehet, azt tünetileg lehet kezelni. A kullancs-encephalitis, vagyis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen viszont szinte száz százalékos védelmet jelent a kullancs elleni védőoltás.


Az OEK főorvosa közölte: a cégek által behozott kullancsellenes oltóanyagok száma alapján az elmúlt években jelentősen megnőtt a védőoltás iránti kereslet. Míg négy-öt évvel ezelőtt összesen még kétszázezret, tavaly már négy-ötszázezer ilyen vakcinát hoztak be Magyarországra.


A kullancsok elleni védelemhez három oltást kell beadni. A főorvos szerint az az ideális, ha tavasszal, amikor a kullancsok először megjelennek, már két oltást megkapott az ember. Így a szakemberek általában azt ajánlják, hogy az oltási sorozatot ősszel, esetleg a téli időszak elején kezdjék meg az emberek. Ezt követően egy-három hónapon belül lehet beadni a második oltást. Ez után félév, egy év elteltével lehet beadni a szinte teljes védelmet jelentő harmadik oltást.


A három oltás nagyjából hároméves védettséget jelent. Ennek elteltével ajánlott egy emlékeztető oltás - mondta Pauliny Zsuzsanna, hozzátéve: ha valaki ezzel egy kicsit elkésett, az még nem jelent problémát, de ajánlott mihamarabb kérni az emlékeztető oltást.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-07-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite