2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Test és lélekMegkezdődött az idei pollenszezon

Megkezdődött az idei pollenszezon


pollenAz első fagy elmúlásával készülhetnek a pollenre allergiások, a mogyoró- és az égerfa virágzása már most okoz problémákat. Magyarországon közel 200 ezren szenvednek pollenallergiában.


Bár az időjárás még télies, az idei pollenszezon már megkezdődött - mondta a Kossuth Rádiónak Krasznai Magda, a Semmelweis Egyetem allergológiai ambulanciájának vezetője. A korán virágzó fák, barkák már az első fagy elmúlása után gyorsan megjelennek és tüneteket okozhatnak az arra érzékenyekben. A mogyoró- és az égerfa virágzása már most okoz problémákat.


Ma már korszerű gyógyszerek segítenek enyhíteni a tüneteket, de a jó eredmény érdekében minél hamarabb érdemes felkeresni az orvost. Lehetőleg még a panaszok jelentkezése előtt - mondta a szakember, a gyógyszerek ugyanis nem azonnal fejtik ki hatásukat.


Létezik úgynevezett immunterápia is, amely nem csupán a tüneteket enyhíti, hanem képes az allergia okára is hatni. Ilyenkor az allergiát kiváltó anyagot tisztított formában, folyamatosan emelkedő adagban adják a betegnek. Ezt a kezelést azonban mindenképpen a tünetek megjelenése előtt kell elkezdeni.


A hivatalos adatok szerint a magyarok negyede szenved valamilyen allergiától, a pollenekre legalább 200 ezren érzékenyek. Világszerte nő az allergiások száma.


Egyre többen lesznek allergiások


Magyarországon már minden negyedik ember érintett, és a szám folyamatosan nő. A hajlam öröklődik, ha mindkét szülő allergiás, akkor a gyereknek 50 százalékos esélye van arra, hogy ő is az lesz. Ha pedig valamelyik szülő asztmás betegségben is szenved, akkor az öröklődés valószínűsége már 70 százalékos.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite