2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
NagyvilágMegkezdődött Hágában a boszniai háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic pere

Megkezdődött Hágában a boszniai háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic pere


Szinte pontosan egy évvel Ratko Mladic őrizetbe vétele után, szerdán megkezdődött Hágában az 1992-95-ös boszniai háború volt szerb katonai főparancsnokának pere a Nemzetközi Törvényszéken.

Ratko Mladic


Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetővel együtt a 70 éves Mladicot tartják az egyik fő felelősnek az 1995-ös srebrenicai népirtásért, valamint Szarajevó több ezer halálos áldozatot követelő, több hónapig tartó ostromáért. A háborúban összesen mintegy 100 ezren haltak meg, és 2,2 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat. A két fő felelőst alapvetően ugyanazokkal a bűncselekményekkel vádolják.


A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken a vádirat ismertetésével kezdődött az eljárás, amelyben Mladic várhatóan maga látja el a védelmét. Az ügyészséget képviselő Dermot Groome szerdán egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy Mladic volt a fő irányítója a Boszniában végrehajtott etnikai tisztogatásnak. A tizenegy fővádpont között népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények, a háborús törvények és szokások megsértése is szerepel.


Groome emlékeztetett arra, hogy az ügyészség tavaly le is rövidítette a vádiratot annak érdekében, hogy meggyorsítsa az eljárást. Az eredetileg a vádlott terhére rótt közel 200 vádpontnak így várhatóan csak mintegy a felével foglalkoznak a tárgyaláson. Az ügyész a bevezető beszédben úgy fogalmazott: be fogják bizonyítani, hogy Mladicnak a húsz éve kezdődött négyéves háború alatt elkövetett minden nagyobb bűncselekményben enne volt a keze.


A per a várakozások szerint jóval több mint egy évig tart majd. Más vádlottakhoz hasonlóan Mladic is igyekszik minél több halasztást kicsikarni. Egészségi állapota mellett már a bizonyítékok ismeretének hiányára, az elnöklő Alphons Orie bíró elfogultságára, adminisztratív hiányosságokra hivatkozva is kért már halasztást. Legutóbbi kérelmét mindazonáltal, amelyben az eljárás szerdai kezdetének későbbre tolását kérte, elutasították.


Orie bíró szerdán jelezte, hogy a törvényszék fontolgatja a két hónap múlva esedékes bizonyítékismertetés elhalasztását, mert a bizonyítékoknak a védelem elé tárásával kapcsolatban valóban felmerültek adminisztratív jellegű mulasztások. Az ügyész is utalt arra, hogy nem kifogásol egy ésszerű mértékű halasztást. A vádlott a helyszíni beszámolók szerint nyugodtnak mutatkozott a vád ismertetése alatt, több gondolatot lejegyzett, az egyes vádak elhangzásakor nem mutatott érzelmeket. Mladic, akinek egészségi állapota ügyvédje szerint jelentősen megromlott az elmúlt időszakban, ezúttal jobb állapotúnak tűnt, mint legutóbbi nyilvános megjelenésein, de nem kért szót.


Az eljárás helyszínén, az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Törvényszék hágai épületénél boszniai áldozatok özvegyeinek és anyjainak egy csoportja is megjelent, hogy a helyszínen kövesse a pert. A csoport tagjai egyebek között mészárosnak és gyilkosnak nevezték a vádlottat, és felszólították a bírákat, hogy méltó büntetést szabjanak ki Mladicra. Utóbbi viszont fenyegető mozdulatokat tett a csoport tagjai felé, egyebek között elhúzva kezét a torka előtt. A vádlott korábban tagadta bűnösségét, és azt hangoztatta, hogy tevékenységével a boszniai szerbeket védelmezte.


Mladicra akár életfogytiglani büntetést is kiszabhat a törvényszék. A per kezdete újabb jelzés arra is, hogy végéhez közeledik a volt jugoszláviai háborúkkal foglalkozó törvényszék tevékenysége. Hágában összesen százhatvanegy személy ellen emeltek vádat horvátországi, boszniai vagy koszovói háborús bűnök gyanújával, és az ítéletek túlnyomó többsége már meg is született. Mladic pere az utolsó, amely a boszniai háborúval kapcsolatban indult.


A vádlottak közé tartozott a kilencvenes évek délszláv háborúiért legfőbb bűnösnek tartott Slobodan Milosevic volt szerb elnök is, ő azonban hat évvel ezelőtt, még ítélethirdetés előtt elhunyt a törvényszék börtönében.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite