2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonMegkezdte a népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtést az LMP

Megkezdte a népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtést az LMP


Az LMP teljes parlamenti frakciója gyűjtötte hétfőn délelőtt a párt népszavazási kezdeményezéséhez szükséges aláírásokat a Nyugati téri aluljáróban. A Lehet Más a Politika, mely szervezet jelenleg négy kérdésben akar népszavazást indítani, a nap folyamán nyolcvan helyre települ ki és az interneten is szervezi a támogatóit. Az aláírásokat április 2.-ig gyűjthetik.

lmp_alairas

Schiffer András, a Lehet Más a Politika parlamenti képviselője aláírásokat gyűjt a Nyugati téri aluljáróban a párt Népszavazás 2012 névvel elindított kezdeményezésén. Az LMP jelenleg négy kérdésben akar népszavazást indítani, a nap folyamán nyolcvan helyre települ ki és az interneten is szervezi a támogatóit. Az aláírásokat április 2.-ig gyűjthetik. MTI Fotó: Marjai János


Az interneten hétfő délig több mint 24 ezren támogatták az LMP népszavazási kezdeményezését a direkt erre a célra nyitott Facebook oldalon - jelentették be Szél Bernadett és Vágó Gábor képviselők, hétfői sajtótájékoztatójukon. Vágó Gábor a népszavazás tétjének nevezte, hogy "továbbra is bambán tűrjük a kiszolgáltatottságot, amibe taszít minket az Orbán-kormány, vagy pedig végre a sarkunkra állunk és kiállunk a saját jogainkért". A képviselő kijelentette, hogy most minden egyes aláírás "kincset ér", mert a szignók erőt mutatnak fel a "cinizmusra épülő orbáni politikával szemben".


Szél Bernadett elmondta, hogy jelenleg négy kérdésben tudnak aláírást gyűjteni, mert az a javaslatuk, hogy a korábban megszerzett nyugdíjakat ne lehessen visszamenőlegesen elvonni, még az Alkotmánybíróság előtt fekszik. A párt azt szeretné a népszavazással elérni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, a munkahelyi próbaidő maximum száz nap legyen, a szabadság kétharmadának kivételéről a munkavállaló döntsön, az álláskeresési járadékot pedig 260 napon keresztül folyósítsák - sorolta a képviselő.

 

lmp_alairas001


Arra az újságírói kérdésre, hogy más pártok jelezték-e támogatási szándékukat, Vágó Gábor azt felelte, hogy kampányuk mindenki számára nyitott, azok a szakszervezetek és társadalmi szervezetek, amelyekkel felvették a kapcsolatot pozitívan és támogatólag álltak hozzá a kezdeményezéshez. Elmondta azt is, hogy a népszavazásra július és november között kerülhet sor. A párt hétfő délutántól nyolcvan helyre települ ki, 160 aktivistával, de Vágó Gábor hangsúlyozta, azt szeretnék, ha sokan saját ismeretségi köreiken belül gyűjtenének az aláírásokat. Ehhez bárki kinyomtathatja a szórólapokat az internetről valamint elviheti magával papírokat a párt pultjairól. Hangsúlyozta, hogy a beérkezett aláírások valódiságát az adatvédelmi szabályok miatt nem ellenőrizhetik, de a kampányuk a bizalomról is szól, ezért megbíznak azokban az emberekben, akik támogatják azt.


A párt az aláírásgyűjtésre harmincmillió forintot szán, amit a pártkasszából fizetnek ki, de számítanak kis összegű támogatásokra is - tette hozzá végül. A hitelesítéshez 200 ezer aláírás szükséges, de Vágó Gábor korábban azt mondta, hogy az LMP 330 ezret akar összegyűjteni április 2-ig. Terveik szerint 180 ezer gyűlhet össze a kitelepülések során, további 50 ezer a Facebook-applikáció, százezer pedig a társadalmi partnerek segítségével. Jávor Benedek frakcióvezető az MTI-nek azt mondta, hogy a többség tudja, hogy milyen témákban gyűjt aláírást az LMP, legfeljebb a kérdések pontos megfogalmazását nem ismerik. Emellett azért akadtak néhányan olyanok is, akik csak a helyszínen tájékozódtak és utána döntöttek úgy, hogy szignózzák a lapokat - tette hozzá.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-03-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite