2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMegkezdték a csatornahálózat és szennyvíztisztító telep kiépítését Bujákon

Megkezdték a csatornahálózat és szennyvíztisztító telep kiépítését Bujákon


Megkezdték a csatornahálózat és szennyvíztisztító telep kiépítését a Nógrád megyei Bujákon; a fejlesztés közel 1,3 milliárd forintba kerül, és jövő nyárra készül el - az MTI-t erről sajtóközleményben tájékoztatta az önkormányzat.

bujak

Fotó: Facebook


A beruházás az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) keretében az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg, nettó összköltsége egymilliárd 285 millió forint. Buják önkormányzata vissza nem térítendő támogatásként nyerte el az összeg 88,5 százalékát.


Mint írják, Bujákon jelenleg nincs szennyvíz-elvezető csatornahálózat és szennyvíztisztító t telep, a települési szennyvíz-elvezetés és -tisztítás nem megoldott. A létesítmények hiányát közműpótló berendezések, szikkasztásos módszerek biztosítják, de ezek sok esetben nem felelnek meg az előírásoknak, így a kommunális szennyvíz túlnyomó része a talajba kerül.


A csatornahálózat kiépítése a falu belterületén élő lakosságot, az intézményeket és a gazdálkodó szervezeteket érinti. Az összegyűjtött szennyvizet a napi 200 köbméter kapacitású tisztító telepen kezelik majd mechanikai tisztítással, az aerob eleveniszapos szerves anyag és ammónia eltávolításával, és utóülepítéssel.


A beruházás befejezési határideje 2015. június 11-e. A dél-nógrádi falu 2006 óta pályázott a fejlesztésre, a korábbi években hét pályázatukat utasították el.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24
Fotó: Facebook

 

2014-07-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite