2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonMegkezdte a munkát a jogászcsoport Kolontáron

Megkezdte a munkát a jogászcsoport Kolontáron


pusztitas3Megkezdte a munkát a Belügyminisztérium által kijelölt jogászcsoport a vörösiszapömlés által sújtott Kolontáron, ahol a tárgyalások lezárása után, várhatóan csütörtökön folytatódik a sérült ingatlanok elbontása - tájékoztatta Muhoray Árpád tábornok, helyreállítási és újjáépítési felügyelő szerdán az MTI-t.


A jogászok szerdán a polgármesteri hivatalban kezdik meg a kártalanítás választott módjára vonatkozó szerződések megkötését a lakosokkal, illetve íratják alá velük az erről szóló nyilatkozatot - mondta Muhoray Árpád. A kormány által felajánlott lehetőségek szerint az érintettek új ingatlanba költözhetnek, használt lakást vásárolhatnak vagy más településre költözhetnek.
A bontás csak az egyeztetések lezárását követően, a tervek szerint csütörtökön folytatódhat; Kolontáron 23 házra már kiadta a jegyző a bontási határozatot, további 12 tulajdonossal szerdán egyeztetnek. Devecserben 225 ingatlant javasoltak bontásra a Belügyminisztérium által megbízott kárfelmérő bizottság statikusokból és építészmérnökökből álló munkatársai, bontási határozatot még nem adott ki a jegyző.

A kármentesítés feladatairól szólva Takács Árpád kárhelyszíni parancsnok elmondta, hogy a belterületekről szerdán négyezer köbméter vörösiszapot kell még a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által kijelölt új depóba szállítaniuk, ugyanennyi szennyező anyag elszállítását végezték el kedden. A munkát 55 teherautó és 130 egyéb munkagép segíti.

Takács Árpád arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy Devecserben a már megtisztított területeken szerdán kezdik meg a fúrt és ásott kutak ellenőrzését, a lakóházakat egyenként újra végigjárják, s ha szükséges, gipsszel újra felszórják azok udvarát. Közlése szerint naponta két-három megromlott állapotú házat kell megtámasztaniuk a tűzoltóknak, hogy megakadályozzák azok összedőlését.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-11-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite