2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonMegközelíthetetlen települések Borsodban, elsőfokú védekezés a Dunán

Megközelíthetetlen települések Borsodban, elsőfokú védekezés a Dunán


Továbbra is a víz fogságában van Tornaszentandrás, Tornabarakony, Rakacaszend. Szendrő és Edelény térségében is, mindkét településen több százan védekeznek, a Bódva vízszintje tovább emelkedett. Újabb út került víz alá csütörtök reggel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, több település pedig továbbra is megközelíthetetlen személyautóval.

 

arviz06.03


A közútkezelő társaság megyei ügyeletének tájékoztatása szerint a Hernád áradása miatt kellett lezárni a forgalom elöl a Hidasnémeti és Gönc közötti út egy szakaszát.


A Sajó áradása miatt a korábban lezárt Sajópüspöki és Bánréve közötti úton félpályán, rendőri irányítással már megindulhatott a forgalom, de Sajóecseg és Boldva között teljes az útzár, miként számos alsóbb rendű úton is a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén.


Továbbra is a víz fogságában van Tornaszentandrás, Tornabarakony, Rakacaszend.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a kamionosokat, hogy a főutak lezárása miatt ne kerüljenek az alsóbbrendű utak felé, mert "percről-percre változó katasztrofális állapotok vannak".


Emelkedik a Bódva vízszintje


Emelkedik a Bódva vízszintje a Borsod megyei Szendrő és Edelény térségében is, mindkét településen több százan védekeznek.
Szendrőben, a város északi, Szalonna felé eső részénél dolgoznak a leginkább, itt a kritikus helyeken próbálják megfékezni az áradatot, amely a Kossuth utca épületeit veszélyezteti. Mintegy 400 ember dolgozik a gátakon, de folyamatosan érkeznek újabb segítők.
Vízügyesek, rendőrök, civilek, katasztrófavédők vannak a töltésen, és a rendkívüli árvízhelyzetre való tekintettel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat mintegy 27 dolgozója is segít a védekezésben.


A település északi részen hasonló a helyzet, mint a májusi árvíz idején, jelenleg hét ház van vízben, további tizenöt pedig közvetlenül érintett.
Edelénynél a legutóbbi fél órában három centit emelkedett a Bódva vízszintje, megjelentek a töltések mentén a szivárgások. A savtartályokat üres állapotban helyezik ki egyelőre, vízzel csak később töltik meg azokat. A város rendelkezik elegendő homokkal, zsákkal, eszközzel Mintegy 500-an dolgoznak a gátakon.


Védekezés a Dunán

dunaar


A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán csütörtökön. Az átemelő telepeket átállítják árvízi üzemmódra, a kiömlőket pedig zsilippel lezárják.
Először a szennyvízátemelő telepeket állítják át árvízi üzemmódba. Idáig tizenöt csatornazsilipet zártak le, és öt átemelő telepet állítottak át árvízi üzemmódba. A nap folyamán további zsilipek és árvízi kapuk lezárását is megkezdik.
Az FCSM közleményében kitért arra, hogy a védekezésbe bevonható munkatársai éjjel-nappal riaszthatók, szükség esetén a lehető legrövidebb időn belül munkába állnak, és létszámuk a védelmi fokozattól függően növelhető.
A Dunán egyelőre csak elsőfokú árvízvédelmi készültség van, reggel 6 órától a Vének és Dunaremete közötti szakaszon.


Katonák védik a gátakat


A csütörtök reggeli adatok szerint országosan 700-750 katona vesz részt az árvízi védekezésben - közölte a bőnyi gát mellett, újságíróknak nyilatkozva Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A tárcavezető azt mondta, mindenki biztos lehet abban, hogy a magyar katona oda megy, ahol baj van, és segít.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite