2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
KultúraMegnyílt a 81. Ünnepi Könyvhét

Megnyílt a 81. Ünnepi Könyvhét


A Vörösmarty téren 152 pavilont állítanak fel, és csak itt mintegy ezer dedikálást tartanak a könyvhét öt napja alatt.

ünnepikönyvhét1


Megkezdődött a 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapok központi rendezvénysorozata Budapesten; a magyar könyv hétfőig tartó ünnepét Borbándi Gyula, a nyugati magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja nyitotta meg csütörtökön a Vörösmarty téren, ahol a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) vezetői bejelentették: a Márai Program elindítását követelik.


Borbándi Gyula Széchenyi-díjas történész, író köszönetet mondott azért, amiért a könyvhetet első alkalommal nyithatta meg "az ötágú sípnak nevezett magyar irodalom ötödik ága, a nyugati magyar irodalom" egyik képviselője. "Személyem kiválasztását erre a megtisztelő szerepre másnak felfogni nem tudom, mint a hála és köszönet jelének, amelyet a magyar könyvkiadók szövetsége mindazok iránt érez, akik a nyugati szétszórtságban nemcsak megmaradtak a magyar nemzet hű fiainak, de annak különféle módon tanújelét adni sem késlekedtek" - fogalmazott Borbándi Gyula.


Az író megnyitóbeszéde után az MKKE vezetői bejelentették: fehér szalag kitűzésével nyilvánítják ki közös akaratukat az olvasás- és könyvkultúra fejlesztését célzó Márai Program azonnali elindításáért. Mint Barna Imre, az MKKE elnöke felidézte, már három éve készülnek arra, hogy "ebbe az állami pénzt vajmi keveset látó szakmába" a könyvtárak beszerzési keretének meghatározott szempontok szerinti bővítésével 1 milliárd forint pluszpénz juthasson. A Márai Program indulását éppen a Könyvhét ünnepélyes megnyitóján kívánták volna bejelenteni - árulta el Barna Imre, mint azonban megjegyezte: ez a terv "egy adminisztratív feladatát durván félreértelmező állami hivatalnok ellenállásán az utolsó pillanatban" elbukott, a Pénzügyminisztérium kincstárnoka ugyanis a parlament kulturális bizottságának alakuló ülésén elhangzott fenntartásokra hivatkozva megtagadta a szerződés szignálását.


A Könyvhét központi helyszínén, a Vörösmarty téren 152 pavilont állítanak fel, és csak itt mintegy ezer dedikálást tartanak az esemény öt napja alatt. A téren rendezik meg szombaton a Könyvek éjszakáját is utcabállal és éjszakába nyúló programokkal.

Az ország nagyobb települései az idén is csatlakoztak a rendezvényhez, így könyvheti programokat tartanak összesen mintegy ötven városban, például Balatonfüreden, Győrött, Nagykanizsán, Zalaegerszegen vagy például Debrecenben is.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite