2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMegnyílt a Ceredi Nemzetközi Művésztelep kiállítása Salgótarjánban

Megnyílt a Ceredi Nemzetközi Művésztelep kiállítása Salgótarjánban


Az idén húszéves Ceredi Nemzetközi Művésztelep gyűjteményéből válogat az a kiállítás, amely szombaton nyílt meg Salgótarjánban, a Dornyay Béla Múzeumban; az október végéig látogatható tárlaton 12 ország művészeinek 170 alkotását nézhetik meg az érdeklődők.

Dornyay Béla Múzeum


Fodor Miklós, a múzeum megbízott igazgatója a megnyitón felidézte, az 1996-ban létrehozott művésztelep célja az volt, hogy meghatározó tényezővé váljon a magyar és a nemzetközi képzőművészeti életben. Ezt sikerült elérni - tette hozzá. Jerger Krisztina művészettörténész kiemelte, hogy a látogatók a kortárs művészet szinte minden műfajával találkozhatnak a tárlaton: táblaképpel, applikációkkal, falikárpitokkal, nyomatokkal, litográfiával, egyedi rajzzal, installációval.


A művészettörténész felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt három lelkes ember - az azóta Salgótarján Pro Arte díjával is kitüntetett Kun Cecília, Fürjesi Csaba és Sánta László - elhatározta, hogy művésztelepet hoz létre, és nagyon sok rangos alkotót hívtak meg azóta a kis Nógrád megyei faluba, Ceredre. Szerinte heroikus munkát jelentett és jelent a telep megszervezése, működtetése, életben tartása.


A művésztelep vezetői folyamatosan komoly intellektuális kihívás elé állították az alkotókat azzal, hogy olyan témákat választottak, amelyek a ceredi kis közösség hétköznapi életét dolgozták fel. Dolgoztak helyben készített vásznakra, tisztaszobákban, régi fényképek, régi falusi eszközök felhasználásával. Az utóbbi években a kert, illetve a "hiánygeneráció", a lakosságszám csökkenése volt a tematika - emlékeztetett Jerger Krisztina, aki szerint az itt végzett munka egyedülálló, nincs Magyarországon másik ilyen művésztelep.


Fekete Zsolt (MSZP), Salgótarján alpolgármestere a tárlatot méltatva arról beszélt, hogy a város a kezdettől fogva támogatja a Ceredi Művésztelepet.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-09-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite