2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMegnyílt a salgótarjáni Balassi Bálint Asztaltársaság jubileumi tárlata

Megnyílt a salgótarjáni Balassi Bálint Asztaltársaság jubileumi tárlata


Megnyílt kedden a salgótarjáni Balassi Bálint Asztaltársaság 25., jubileumi tárlata, amelyen a művészeti közösség 21 alkotójának festményeit és grafikáit mutatják be.

Balassi Bálint Megyei Könyvtár


A megyei könyvtár Bóna Kovács Károly Galériájában látható kiállításra azok is küldtek képet és olyanok is részt vettek a megnyitón, akik már évekkel korábban elszármaztak a városból - mondta el Orbán György, az asztaltársaság elnöke az MTI-nek. Az 1989-es megalakulása óta mintegy százötven alkotó, képzőművész és irodalmár fordult meg a Balassi Bálint Asztaltársaságban, amelynek a kezdetektől a Balassi Bálint Megyei Könyvtár adott otthont. Valójában a város híres szülöttéről elnevezett Bóna Kovács Károly Galéria létrehozását is egyik asztaltársasági tagjuk, Kicsiny Miklós kezdeményezte - idézte fel a szerveződés történetét Orbán György.


Emlékeztetett arra, hogy 25 évvel ezelőtt alakult alkotóközösségük az 1936-ban ugyancsak Salgótarjánban életre hívott Balassa Bálint Művész Asztaltársaság utódának tekinti magát. Céljaik is lényegében ugyanazok, vagyis a képzett és autodidakta, de napi megélhetésükön kívül is alkotni akaró értelmiségieknek, képzőművészeknek, zenészeknek, író-publikáló embereknek baráti, társasági közösséget biztosítani. Emellett város kulturális életébe is szeretnének "pezsgést vinni" és azt a város határain túl is megjeleníteni - tette hozzá a grafikus Orbán György.


Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: az asztaltársaságból két alkotócsoport is kinőtt, a Pál József-kör, valamint az St-Art 2010 képzőművészeti csoportosulás, amely Városi Galériát is kapott tavaly. A polgármester kiemelte: a mindenkori városvezetésnek támogatnia kell a művészeti alkotóközösségeket, mert azok vonzása és kisugárzása Salgótarján megtartó erejét növeli.


Balassa Bálint Művész Asztaltársaság néven lelkes művészek a harmincas évek közepén alakítottak asztaltársaságot Salgótarjánban. Kraft Aladár költő, Bátki József és Bóna Kovács Károly festő- és szobrászművészek másokkal együtt az irodalmi, képzőművészeti, zenei és egyéb művészeti erőket egyesítették akkor a városban, négy évet élt asztaltársaságuk az akkori Nemzeti Szálló egy kis szobájában tartotta összejöveteleit.


A művészeti csoport újjászületése Balassi Bálint Asztaltársaság néven 1989 elejére datálható. Képzőművészeik a csoportos kiállításokon kívül évente 15-20 önálló bemutatkozást tartanak Nógrád megyében és részt vesznek országos megmérettetéseken, sőt bemutatkoztak már Szlovákiában, Horvátországban, Montenegróban, Cseh- és Lengyelországban, de eljutottak Londonba, Párizsba, Brüsszelbe és Amszterdamba is. Az elmúlt két évben az asztaltársaság a költészet napjára jelentette meg a Rebbenő madár és a Dombok mögött című tematikus kötetet.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

Edvin Marton koncert

HIRDETÉS

2014-09-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite