2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Test és lélekMegnyílt az ország első gyermekhospice-háza

Megnyílt az ország első gyermekhospice-háza


hospiceA jövő héten költözhet be az első lakó Magyarország egyetlen gyermekhospice-házába. A Pécsett tavaly májusban átadott épület a napokban kapta meg a működési engedélyt.


A gyógyíthatatlan betegségben hat éve elhunyt Várdai Dóra emlékére Dóri Házra keresztelt intézményben egyidejűleg öt súlyosan beteg gyermeket fogadhatnak, akik magas szintű ellátás mellett, nyugodt körülmények között minden idejüket családjukkal tölthetik.


A Dóri Házat nyugat-európai minta alapján alakították ki, helyet kapott benne ravatalozó és egy kis kápolna is. A gyermekek ellátásáról harmincan - köztük orvosok, ápolók, lelkészek, pedagógusok, pszichológusok - gondoskodnak.
A mintegy ötvenmillió forintba került ház alapkövét 2009 szeptemberében rakták le - mondta Gyura Barbara, az építtető Szemem Fénye Alapítvány kuratóriumi elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.


Magyarországon évente több száz gyermek hal meg daganatos és krónikus betegségekben. A kórházakon kívül pedig nincs olyan intézmény, ahol számukra és szüleiknek megfelelő szakmai, emocionális háttérrel tudnák megteremteni a méltóságteljes búcsú lehetőségét - indokolta az intézmény létrehozásának szükségességét.
Gyura Barbara szólt arról is, hogy európai tapasztalatok szerint kétmillió lakosonként lenne szükség egy gyermekhospice-házra, így azokat Magyarországon 1500-2000 család vehetné igénybe.


Hozzátette ugyanakkor, hogy a gyermekek halálos betegsége tabutéma Magyarországon. Véleménye szerint a gyermekhalált szégyen övezi, az emberek kudarcnak tekintik azt. Az alapítvány kuratóriumi elnöke reményét fejezte ki, hogy a Dóri Ház hozzájárul e tabu ledöntéséhez.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite