2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
NagyvilágMegnyirbálta a parlament az alkotmánybíróság hatáskörét

Megnyirbálta a román parlament az alkotmánybíróság hatáskörét


Nem vizsgálhatja többé a román alkotmánybíróság a parlament határozatainak alkotmányosságát a bukaresti szenátusban hétfőn elfogadott törvénymódosítás értelmében.


bíróság

A jogszabály módosítását a másfél hónapja kormányzó szociálliberális szövetség (USL) kezdeményezte és szavazta meg, megfigyelők szerint azért, hogy megkönnyítse - az ellenzékbe került jobboldalhoz közel álló - Traian Basescu államfő felfüggesztését.

Az államfő felfüggesztéséről Romániában határozattal dönthet a parlament, majd az elnök leváltása ügyében népszavazást írnak ki.

Fekete-Szabó András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakcióvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar szövetség nem alakított ki az ügyben egységes álláspontot, mindenki saját meggyőződése alapján szavazott.
"Volt, aki tartózkodott, volt aki ellene szavazott. Korábban sem lehetett egyébként normakontrollt kérni a parlamenti határozatokra, ezt csak két éve vezették be. Akkor is a szociáldemokraták kezdeményezték, és átment a javaslatuk. Annak idején ahhoz fűződött érdekük, hogy az akkori kormánytöbbség bizonyos határozatait megtámadhassák az alkotmánybíróságon" - magyarázta az RMDSZ frakcióvezetője.

ezo_banner

hirdetés

Az MTI kérdésére, hogy vajon az államfő felfüggesztését megkönnyítő jogszabályok megszavazása vagy elutasítása előrevetíti-e az RMDSZ álláspontját Basescu esetleges felfüggesztése ügyében, a frakcióvezető azt mondta: az államfő esetleges felfüggesztése nem az RMDSZ ügye.

"Döntsék el mások, nélkülünk, hogy mit akarnak az államelnökkel" - jelentette ki Fekete-Szabó, arra utalva, hogy az RMDSZ 2007-ben egyszer már támogatta Basescu elnök felfüggesztését, és ezzel mind a magyar választók egy részét, mind az államfőt magára haragította.

Az alkotmánybírósági törvény módosítását múlt héten a képviselőház is elfogadta. Hatályba lépéséhez már csak az államfőnek kellene aláírnia. Az elnöknek egyszer van joga valamely kifogásolt jogszabályt visszaküldeni a parlamentbe újratárgyalásra.

Az új román kormánytöbbség egy másik jogszabályt is módosít, hogy előkészítse az államfő menesztését. A képviselőház kedden dönt a népszavazási törvény módosításáról: ezt márciusban módosította legutóbb az akkor kormányzó jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) a hozzá közel álló államfő védelmében úgy, hogy megemelte az érvényességi küszöböt. A mostani szociálliberális kormánytöbbség a népszavazási küszöb leszállításával akarja megkönnyíteni az államfő elmozdítását.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite