2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMegoldást ígértek Pásztónak

Megoldást ígértek Pásztónak


Még tavasszal új védművek épülnek a Pásztóhoz tartozó hasznosi víztározónál, hogy elkerülhető legyen a tavaly nyárihoz hasonló árvízhelyzet a nógrádi városban. Akkor a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt kellett veszélyhelyzetet és kétezer fő kitelepítését elrendelni. A környezetvédelmi államtitkár most megoldást és pénzt ígért Pásztónak.

hasznosiviztarozo04


A kormány a múlt év nyarán a hasznosi víztározónál veszélyhelyzetet hirdetett ki, és kétezer ember kitelepítéséről döntött a helyi védelmi bizottság. A környezetvédelmi államtitkár szerint még egyszer nem ismétlődhet meg mindez, így még tavasszal elkészülhetnek a legfontosabb védművek a víztározónál.

A vízügyi igazgatóságunk, valamint a környezetvédelmi, természetvédelmi felügyelőségeink azonnali intézkedésre kapnak utasítást, ami azt jelenti, hogy soron kívül kell az engedélyeztetési folyamatot megvalósítani - mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár.

A tervek szerint akár júniusra elkészülhetne egy vízbukó és egy uszadékfogó rendszer, illetve a tározó alatt mélyítik és szélesítik a Kövicses-patak medrét.

Azt gondolom, hogy Mátrakeresztes-Hasznos, Pásztó és a pásztói kistérség több településének védelme teljes mértékben megoldódhat - jelentette ki Pásztó polgármestere, Sisák Imre.

Az építkezések költségeit részben a vízügyi igazgatóság keretéből, részben az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács árvízi helyreállítási alapjából fizetik. Ebből a keretből térítenék a tavaly nyári árvíz okozta károk jó részét a három megye több településén is, de az összeg előre láthatólag erre nem lesz elég.

Hihetetlen mértékű az érdeklődés, illetve a régión belül a benyújtott pályázatok száma. A rendelkezésre álló 3 milliárd forinthoz képest a régión belülről mintegy 10 milliárd forintnyi fejlesztésre, beruházásra vonatkozólag érkezett be pályázat - mondta Becsó Zsolt, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

A szakemberek a hasznosi víztározó mellett feljebb, a Mátrában tervezik egy csapadékvíz-tározó megépítését is, erre azonban még évekig várni kell, mert az építkezés csak uniós forrásokból oldható meg.


A témához kapcsolódó cikkeink:


Az árvízvédelem terén kezdődnek beruházások>>>


Forrás: HírTV/MTI/Nógrád24.hu

 

2011-04-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite