2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
ItthonMegoldható a forintosítás? - Róna Péter Svájchoz fordulna

Megoldható a forintosítás? - Róna Péter Svájchoz fordulna


Az ügylet jelen pillanatban mindkét országnak érdeke - mondta a közgazdász a Kossuth Rádióban. Róna Péter szerint ha a magyar és a svájci jegybank fizetőeszközt, értékpapírt cserélne, az MNB jelentős mennyiségű svájci frankhoz jutna.

Róna Péter01


Megszabadulhatna az ország a svájci frank alapú hitelektől és forintosíthatóvá válnának a tartozások, ha a magyar és a svájci jegybank egy speciális pénzügyi technika, az úgynevezett swap-ügylet révén lényegében fizetőeszközt cserélne - mondta a Kossuth Rádió G7 című műsorában Róna Péter közgazdász, egyetemi oktató.


Kifejtette: a tranzakció jelenleg mindkét országnak érdeke, hiszen a Svájci Nemzeti Bank - hét eleji bejelentése alapján - fixálni szeretné a frank árfolyamát az euróhoz képest, és ehhez svájci frankot kell piacra dobnia, a hitelek forintosítása pedig a magyar lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is kedvező lenne.


Róna Péter kifejtette: ha részletesen kidolgozott feltételek mellett a magyar és a svájci jegybank fizetőeszközt, értékpapírt cserélne, az MNB jelentős mennyiségű svájci frankhoz jutna, ebből pedig a magyar bankrendszer vissza tudná fizetni azokat a forrásokat, amelyekkel jelenleg a frank alapú devizahiteleket finanszírozza.


Egyszersmind lehetővé válna, hogy a magyar ügyfelek megszabaduljanak a svájci frank alapú hitelektől, azaz az ügylet a forintosítás alapját képezhetné - hangsúlyozta.  Meggyőződésem, hogy a jelenlegi körülmények kedvezőek a swaphoz, a MNB és a kormány helyében mielőbb Svájchoz fordulnék - fogalmazott Róna Péter, aki szerint az ügylet nem kerülne sokba, csupán részletes tárgyalásra, a feltételek alapos kidolgozására van szükség.


"Ez egy pénzügyi technika, meg lehet csinálni" - mondta a közgazdász a Kossuth Rádióban megismételve: az ügylet Svájcnak is érdeke lehet, hiszen tartani akarja a frank árfolyamát.

 

Forrás: Kossuth Rádió/MTI- Hírcentrum/HÍR PORT24

 

 

2011-09-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite