2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
NagyvilágMegosztottak a franciák Strauss-Kahn politikai visszatérése miatt

Megosztottak a franciák Strauss-Kahn politikai visszatérése miatt


Szinte fele-fele arányban oszlik meg a franciák véleménye arról, hogy visszatérjen-e Dominique Strauss-Kahn a politikai életbe, miután egy manhattani fellebbviteli bíróság óvadék nélkül megszüntette a politikus házi őrizetét pénteken.

Dominique Strauss-Kahn


A Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet friss felmérése szerint a franciák 49 százaléka támogatja, 45 százaléka viszont nem szeretné, hogy a Nemzetközi Valutaalap volt főigazgatója szerepet vállaljon a francia belpolitikában. A július 1-jén és 2-án készített reprezentatív felmérés eredményeit a Le Parisien című napilap vasárnapi számában ismerteti.


A részletes adatokból kitűnik, hogy a baloldali szimpatizánsok között jóval nagyobb (60 százalék) azok aránya, akik azt remélik, hogy Strauss-Kahn visszatér a politikai életbe. A szocialista párt (PS) támogatói között még nagyobb, 65 százalék ez az arány. Ugyanakkor a megkérdezetteknek mindössze 43 százaléka szeretné azt, hogy a PS módosítsa előválasztási menetrendjét, amelynek alapján a köztársaságielnök-választáson indulni szándékozó politikusoknak július 13-ig be kell jelenteniük ezen szándékukat. A baloldali szimpatizánsoknak az 51, míg a szocialista párt híveinek pedig 55 százaléka reméli, hogy megváltoztatják a jelöltség bejelentésének határidejét.


A legfőbb esélyesek közül Francois Hollande pénteken, Ségolene Royal pedig szombaton jelezte, hogy nem ellenzi a dátum módosítását. Martin Aubry, a szocialista párt főtitkára viszont még nem nyilatkozott. Dominique Strauss-Kahnt május 14-én tartóztatták le New Yorkban, miután egy, a Sofitel hotel alkalmazásában álló szobalány azzal vádolta meg a férfit, hogy a zuhanyzóból meztelenül kilépve a szobába tuszkolta őt és erőszakoskodott vele. A botrány kirobbanása előtt az elemzők szerint DSK-nak jó esélye lett volna megnyerni a 2012-es francia elnökválasztást.


Az ügyészség nyomozói azonban úgy találták, hogy a Strauss-Kahnt erőszak kísérlete miatt feljelentő szobalány szavahihetősége kétségbe vonható, ezért beleegyeztek a házi őrizet megszüntetésébe. Mindazonáltal továbbra is folyik az eljárás Strauss-Kahn ellen szexuális erőszak kísérlete miatt, és a nyomozók megvizsgálják a vádló szavahihetőségével kapcsolatban felmerült kétségeket is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-07-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite