2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonMegsemmisítette a különadó visszamenőleges hatályát az Alkotmánybíróság

Megsemmisítette a különadó visszamenőleges hatályát az Alkotmánybíróság


alkotmanybirosag01Az Alkotmánybíróság határozata következtében a 2005-2009-es adóévekben szerzett bevétel után az adóhatóság a különadót nem követelheti, azt nem kell bevallani, megfizetni, illetve a már megfizetett különadót az adóhatóságnak vissza kell térítenie.


Az Alkotmánybíróság május 6-án hozott határozatában a hatálybalépésére visszaható hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvénynek azt a szabályát, amely szerint a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.


A testület álláspontja szerint az emberi méltóságot sérti, hogy a törvény a különadó hatályát olyan bevételekre is kiterjesztette, amelyeket bevallással lezárt adóévekben, törvény alapján szereztek a jogosultak. Az Alkotmánybíróság határozata következtében a 2005-2009-es adóévekben szerzett bevétel után az adóhatóság a különadót nem követelheti, azt nem kell bevallani, megfizetni, illetve a már megfizetett különadót - a magánszemély kérelmére - az adóhatóságnak vissza kell térítenie.


A törvény szövegezése miatt a megsemmisítés a 2010-es adóévre is vonatkozik, noha a törvénynek a 2010-es és az azt követő adóévekre szóló szabályai nem sértik az emberi méltóságot. Ahhoz azonban, hogy a 2010-es adóévre kiterjedjen a különadó hatálya, további jogalkotásra van szükség az Országgyűlés részéről. Ennek hiányában - a magánszemély kérelmére - az adóhatóságnak a 2010-es adóévre már megfizetett különadót is vissza kell térítenie.


Több mint 1 miliárd forint különadót fizettek be eddig


Május 5-ig magánszemélyek 1 milliárd 80 millió forint különadót fizettek meg az adóhatóság részére és 481 magánszemély nyújtott be a különadóról szóló bevallást - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.


KDNP: újra kell gondolni a problémát


A Kereszténydemokrata Néppárt közlése szerint az Alkotmánybíróság jogi szempontok alapján hozza döntéseit, és ezek nem mindig esnek egybe a társadalmi igazságosság követelményeivel. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője úgy véli: az aránytalanul magas végkielégítések okkal sértették a társadalom igazságérzetét, és a parlamenti törvényalkotással ezt a szempontot kívánták érvényesíteni. Hozzátette: a parlament nem tehet mást, mint újragondolja a problémát.


LMP: a Fidesz egy újabb pofont kapott


Az LMP szerint a 98 százalékos különadó visszaható hatályát megsemmisítő alkotmánybírósági döntéssel a "Fidesz hatalmi törekvései egy újabb pofont kaptak". Az Alkotmánybíróság pénteki határozatára reagálva Szilágyi Péter országgyűlési képviselő az MTI-nek azt mondta, egy elsőéves jogász is tudja, hogy visszamenőleges hatállyal nem lehet törvényt alkotni. Pártja nevében üdvözölte, hogy az Alkotmánybíróság olyan védendő értéknek tartja az emberi méltóságot, amelynek érdekében fel kell lépni, ahogy azt is üdvözlendőnek tartotta, hogy a visszaélésekkel szerzett jövedelmekre a döntés nem vonatkozik.


Üdvözlik a szakszervezetek az Ab határozatát


Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta: üdvözlik az Alkotmánybíróság döntését, amely azt mutatja, hogy "jogállam van Magyarországon". Kifejtette: eredetileg két dolgot kifogásoltak a különadóval kapcsolatban. Az MSZOSZ alapkifogása az volt, hogy a munkavállalók azon juttatásait, amelyeket a törvény és az arra alapuló kollektív szerződésre alapján kaptak, azt összeghatártól függetlenül nem lehet különadóval sújtani - mondta az elnök. Egységes volt a szakszervezeti oldal abban, hogy visszamenőlegesen semmilyen módon nem lehet adóztatni, és Pataky Péter szerint erre mutat rá az Ab indoklása is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite