2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonMegsérült a magyar villamosenergia-rendszer a tegnapi viharban

Megsérült a magyar villamosenergia-rendszer a tegnapi viharban


Egyensúlyban van a magyar villamosenergia-rendszer annak ellenére, hogy a vihar miatt a Mátrai Erőmű két blokkja, összesen 452 megawatt teljesítmény kiesett a rendszerből - tájékoztatta Tari Gábor, a villamosenergia-ipari rendszerirányító Mavir vezérigazgatója szerdán az MTI-t.

áram

Az erőműtársaság két blokkjának leállását követő percben importból pótolták a kiesett mennyiséget, de 15 percen belül beindították az ilyen esetre létesített sajószögedi gyorsindítású erőművet, más erőművek teljesítményét pedig növelték. Többek között a AES Tiszai Erőmű és az E.ON tulajdonában lévő, nemrégiben átadott gönyűi erőmű adott többlet teljesítményt - mondta a vezérigazgató.

A Mátrai Erőmű öt blokkja közül kettő a nagy viharban a távvezeték üzemzavara miatt automatikusan leállt szerda délelőtt.

A magyar villamosenergia rendszer terhelése jelenleg - a Mavir internetes honlapja szerint - 5.500 megawatt körül van, de ebben a tranzit is szerepel, miközben a belföldi termelés teljesítménye jelenleg valamivel több mint 3.600 megawatt.

A Magyar Villamos Művek Zrt.-nek üzemzavar esetére három úgynevezett gyorsindítású szekunder tartalék erőműve van Litéren, Sajószögeden és Lőrinciben.

Ezeket a gázturbinás erőműveket a villamos energia rendszer üzemzavarát követően 15 percen belül be tudják indítani a kieső áram pótlására. A lőrinci tartalékerőmű teljesítménye 170, a másik kettőé egyenként 120 megawatt.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite