2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMegszünt a sertéspestis veszély Nógrád megyében

Nébih: megszűnt a klasszikus sertéspestissel összefüggő korlátozás


Magyarország teljes területe mentesült a klasszikus sertéspestissel kapcsolatos korlátozásoktól, miután a Pest megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága szerdán megszüntette a fertőzött területre vonatkozó korlátozást.

vaddisznó

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-nek megküldött közleményében hozzátette: az intézkedések feloldásához az Európai Unió Bizottsága hozzájárult, mivel fenntartásának állat-járványügyi indoka megszűnt.

A korlátozó intézkedések feloldása gazdasági szempontból különösen jelentős, mivel mostantól minden Pest megyei sertéstartó előzetes vizsgálatok nélkül szállíthat más megyékbe élő sertést, valamint megszűnt a más uniós tagországba történő élő sertés szállítás tilalma is.

A vadászoknak is kedvez a mentesség, mivel megszűnt az az előírás, hogy csak előzetes negatív eredményű laboratóriumi vizsgálatot követően használhatják fel, illetve szállíthatják ki a kilőtt vaddisznót, illetve húsát a fertőzött területről.

Magyarországon az első klasszikus sertéspestis eseteket még 2007 januárjában mutatták ki a szlovák határ közelében kilőtt, illetve elhullott vaddisznókban Nógrád megyében - emlékeztet a közlemény. A betegséget fertőzött vaddisznók hurcolták be a Szlovák Köztársaságból, ahol már évek óta előfordult.

A betegség 2007 végén átterjedt Pest megyének a Dunával, a szlovák-magyar határral, az M3-as autópályával és Nógrád megyével határolt területére is. A két megyében összesen 268 - Nógrád megyében 120, Pest megyében 148 - vaddisznóban mutatták ki a betegséget. Az utolsó eset 2009 októberében fordult elő Pest megyében. Az érintett megyék sertésállományát azonban sikerült megóvni a betegségtől a állategészségügyi intézkedéseknek köszönhetően.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2013-07-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite