2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
NagyvilágMegszüntették az eljárást egy tüntetőt bántalmazó rendőr ellen

Megszüntették az eljárást egy tüntetőt bántalmazó rendőr ellen


A moszkvai ügyészség megszüntette a bűnvádi eljárást a belügyi erők (OMON) egyik rohamrendőre ellen, aki egy videofelvétel tanúsága szerint durván bántalmazott egy fiatalt a május 6-i moszkvai tüntetésen - derült ki a vádhatóság honlapján hétfőn közzétett határozatból.

bíróság

Szolgálati hatáskör túllépésének címén a központi nyomozóhivatal kezdeményezett eljárást, miután felkerült az internetes közösségi oldalakra egy videofelvétel, amelyen az látható, hogy az OMON emberei a földön húznak egy fiatalt, miközben egyikük a lábával rugdosta őt.

A felvétel nagy felháborodást váltott ki az orosz közvéleményben, ráadásul az terjedt el, hogy egy fiatal terhes nőről volt szó.
A lenta.ru hírportál szerint a moszkvai ügyészség azzal indokolta az ügy lezárását, hogy egyetlen terhes nő sem vált rendőri erőszak áldozatává május 6-án. A felvételen látható incidens pedig egy Nyikolaj nevű fiatalember és a rohamrendőrök között történt, de egyiküket sem kérdezték ki a feljelentés előtt.

A fiatalember a Life News internetes újságnak vasárnap elmondta, hogy véletlenül keveredett a tüntetők és a rendőrök közé. Amikor a tiltakozók üvegeket és köveket kezdtek dobálni a belügyesekre, az OMON emberei őt és barátnőjét kirángatták a tömegből, akkor esett a földre és kapta az ütést. Ennek ellenére nem kívánt feljelentést tenni a belügyesek ellen.

A Milliók Menete címmel szervezett több tízezres, békésnek indult múlt vasárnapi tiltakozás a tüntetők és a rendfenntartók összecsapásával végződött. Közel 450 embert vittek el a rendőrök a moszkvai Bolotnaja térről, majd a lefogottakat néhány óra múlva elengedték. Az akció főszervezőit, Szergej Udalcovot, a Baloldali Front radikális párt elnökét és Alekszej Navalnij korrupciós ügyek leleplezésével foglalkozó bloggert 15 napi elzárásra ítélte a bíróság.

Vasárnap neves orosz írók és a kulturális élet képviselői kezdeményezésére a Puskin tértől a Csisztije prudi nevű közkedvelt parkban tartottak "ellenőrző sétát", amely a Bolotnaja térivel ellentétben békésen zajlott.

Politológusok szerint a hatóságok levonták a tanulságot az erőszakba torkollott Bolotnaja téri eseményekből, ezért nem avatkoztak közbe, holott a több ezer ember részvételével tartott sétára nem kért engedélyt az ötletgazda Borisz Akunyin, világhírű orosz író.

A Csisztije prudit továbbra sem hagyták el a Vlagyimir Putyin államfő és Dmitrij Medvegyev kormányfő hatalmi kettőse elleni tiltakozás résztvevői, akik a múlt héten tábort vertek Abaj Kunanbajev kazah irodalmár szobránál. A környéken élők azonban egyre kevésbé viselik el a Csisztije prudinál kialakult egyfajta moszkvai Hyde Parkot.

Ilja Ponomarjov, az Igazságos Oroszország ellenzéki párt parlamenti képviselője ugyanakkor közölte, hogy a hatóságok ígéretet tettek, nem számolják fel a békés tiltakozók táborát.

http://lenta.ru/news/2012/05/14/shitov/


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite