2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMegtorpant a gazdasági növekedés Nógrád megyében

Megtorpant a gazdasági növekedés Nógrád megyében


Az idei első félévi áfa-bevallások alapján megállapítható, hogy megtorpant az a dinamikus növekedés Nógrád megyében, ami az előző évet, és még az idei első negyedévet is jellemezte, s mindez igaz a megye gazdasági helyzetét jelentősen befolyásoló exportra is - mondta Nagyfalusi Sándor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nógrád Megyei Adóigazgatóságának vezetője kedden sajtótájékoztatón Salgótarjánban.

apeh_nógrád megye


Az igazgató elmondta: az exportértékesítés 62,3 milliárd forint volt ebben az időszakban. Összehasonlításul elmondta, a határon túli értékesítés még közel 12 százalékkal bővült az első negyedévben, majd a második negyedévre elfogyott a dinamikus növekedés: ekkor már 7 százalékkal csökkent az export. Nógrádban 6.028 adóalany tartozik az áfa-körbe, összes értékesítési bevételük 158,6 milliárd forint volt az első félévben, ami 3,3 százalékkal több mint egy éve, de közel 4 százalékponttal maradt el az országos növekedés mértékétől.


Nagyfalusi Sándor kedvezőnek nevezte, hogy közel félmilliárd forinttal nőtt az első hat hónapban a beruházási érték, ennek 95 százaléka tárgyi eszköz beszerzése volt. A megyei adóvégrehajtás eredményeiről Simó Attila felszámolási és végrehajtási igazgatóhelyettes elmondta, augusztus végén 23.927 hátralékos adózó szerepelt a nyilvántartásokban, tartozásuk meghaladta a 4,6 milliárd forintot. Az összes tartozás több mint felét gazdálkodó szervezetek halmozták fel. A 10 millió forint fölötti összeggel tartozók az összes adós 0,2 százalékát teszik ki, és övék a kintlévőségek 24 százaléka.


A 4,6 milliárd forint megoszlásáról Simó Attila elmondta: mintegy 4 ezer társas vállalkozáshoz 2,5 milliárdos, 20 ezer magánszemélyhez pedig 2,1 milliárdos tartozás köthető. Minimális eredményessége miatt az adóhatóság csökkentette a fizetési felszólítások számát, ehelyett konkrét végrehajtást eszközöl az esetek 90 százalékában. Az év első nyolc hónapjában 2,6 milliárdos szedett be az adóigazgatóság, több mint felét adóbehajtásból.


Jelentős ugyanakkor a be nem szedhető hátralékok összege. Az igazgatóhelyettes elmondta, a csőd- és felszámolási eljárásokban 7,9 milliárd forint a NAV követelése - ez nem éri el a tavalyi háromnegyedét -, de mindössze 9,6 millió forint folyt be az augusztusig befejeződött 138 felszámolási eljárásban. További 574 eljárás van folyamatban.


Az MTI kérdésére Nagyfalusi Sándor és Simó Attila elmondta: a befolyt összeg valóban nagyon kevés, főleg a ráfordítással összevetve. Egyrészt, mert nincs már a cégekben pénzzé tehető vagyonelem, illetve, ha van, akkor az adóhatóságot megelőző hitelőzők jutnak a követelésükhöz. Emellett vannak olyan zálogjoggal fedezett tartozások, amelyeket még az adóhatósági végrehajtást megelőzően jegyeztek rá a vagyonra. Az arány országosan is hasonlóan rossz.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-09-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite