2019. június 25., kedd - Vilmos
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMegújított faluközpontot avattak Mátraalmáson

Megújított faluközpontot avattak Mátraalmáson

Felavatták a megújított faluközpontot vasárnap a Nógrád megyei Szuha község mátraalmási településrészén. A főteret és a patak parti szabadtéri színpadot 8,5 millió forintból alakították ki, a százszázalékos támogatást a Mátraalmásért Egyesület nyerte el.

almas

Peták István, az egyesület elnöke az avatáson az összefogást emelte ki mint olyan erőt, amellyel a fejlesztés végére érhettek. Ugyanis, mint mondta, volt olyan nyertes, aki lemondott a pályázati pénzről, amikor szembesült a bürokrácia útvesztőivel.

A mátraalmási falurésznek 120 állandó lakosa van, az üdülőtulajdonosokkal együtt a létszám eléri a 250-et.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a helyiek és az üdülőtulajdonosok közösen dolgoztak a fejlesztésen. Újra kibontották az egykori patakmedret, hatszáz dísznövényt, cserjét, bokrot telepítettek, új köztéri bútorokat, padokat, asztalokat helyeztek ki, és a sétálóutak mellett megépítették a szabadtéri színpadot a nézőtérrel.

Most jön a neheze: mindezt ápolni, gondozni kell, ehhez pedig további kitartásra és összefogásra van szükség - mondta Peták István. Hozzátette: a szlovák kisebbségi önkormányzat tud majd segíteni abban, hogy a színpad is élettel teljen meg.

Az ünnepségen Becsó Zsolt (Fidesz), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a mátraalmásiak bebizonyították, hogy egy közösség cselekedeteinek súlyát nem a lakóhely méretei határozzák meg.

 

almasegy

Kitért arra is, hogy a hajdani Szuha-Hutát mindössze négy család alkotta, és úgy éltek együtt különböző nemzetiségűek, mintha egyenesen Szent István rendelte volna így. Ha valaki azt keresné, hogy ki fogalmazta meg először az európai népek közösségének gondolatát, nyugodtan megjelölheti Szent Istvánt - mondta.

Becsó Zsolt arról is szólt, hogy amikor a hétköznapok gondjaival birkózunk, amikor fájó csalódások érnek bennünket, merítsünk erőt a tudatból, hogy a magyarság több mint ezer éven át szembenézett minden nehézséggel, legyőzött minden elébe kerülő akadályt. "Miért éppen a XXI. század eleje fogna ki rajtunk?" - tette hozzá.

 

Forrás : MTI / HÍR PORT 24

 

2011-08-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite