2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonMegválasztotta a Nemzeti Választási Bizottság hét tagját az Országgyűlés

Megválasztotta a Nemzeti Választási Bizottság hét tagját az Országgyűlés


Az Országgyűlés hétfőn kétharmados többséggel kilenc évre megválasztotta a Nemzeti Választási Bizottság hét, az államfő által jelölt tagját és a testület póttagjait.

nvb


A parlament Bozsóki Évát és Sasvári Róbertet (akik az Országos Választási Bizottság tagjai voltak), valamint Boda Pált, Csenterics Ferencet, Fábián Adriánt, Patyi Andrást és Tóta Áronnét egy voksolással, 251 igen szavazattal, 43 ellenében, 4 tartózkodás mellett választotta meg.


Az ellenzéki frakciók közül a Jobbik és az LMP nemmel szavazott, az MSZP nem vett részt a választásban, amely már az első körben eredményes volt. Ezzel egy időben az Országos Választási Bizottság tagjainak mandátuma megszűnt. A megválasztott tagok és póttagok letették esküjüket. A Nemzeti Választási Bizottság hétfő este tartja alakuló ülését, ahol megválasztják maguk közül a testület elnökét és elnökhelyettesét.

A Nemzeti Választási Bizottságba a parlamenti frakciók is delegálhatnak tagot a választások kiírásáig, amikor mandátumuk megszűnik, a kampányidőszaktól az országos listát állító pártok delegáltjai kerülhetnek be a testületbe. A pártok egyelőre nem hozták nyilvánosságra, kit jelölnek, de az MTI úgy tudja, a szocialisták várhatóan eddigi OVB-delegáltjukat, Litresits Andrást küldik a testületbe, ám hivatalos döntés még nincs. Újdonság, hogy az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok delegáltjai is helyet kapnak a bizottságban, de ők csak az őket érintő ügyekben szavazhatnak.

nvb1


Az Országgyűlés megválasztotta az NVB póttagjait is a következő sorrendben: Rádi Péter, Bodnár Eszter, Lugossy-Sági Krisztina.
Áder János államfő a jelöltek múlt heti bemutatásakor Bozsóki Éváról azt mondta, a jelenlegi OVB tagjaként a kontinuitást és a nagy tapasztalaton nyugvó kiváló jogászi felkészültség értékeit képviseli, Tóta Áronnénak a megyei szintű közigazgatásban szerzett jártasságát értékelte, Bodnár Eszternek az alkotmányjog területén szerzett elméleti és oktatói gyakorlatát és a választásokkal kapcsolatban szerzett jártasságát, míg Lugossy-Sági Krisztinánál azt emelte ki, hogy részt vesz a Tisztességes Választásért Alapítvány munkájában. Sasvári Róbertet, az OVB jelenlegi tagját átfogó jogalkalmazói tapasztalattal rendelkező jogásznak, Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát szerteágazó tudású, a hazai és külföldi tudományos tevékenységet végző szakembernek nevezte a köztársasági elnök.


Csenterics Ferencnek, a Pest Megyei Ügyvédi Kamara elnökének több évtizedes ügyvédi gyakorlatát emelte ki, míg Boda Pálnál, a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság elnökénél azt jelezte az államfő, hogy szakterülete a magánjog tudománya. Fábián Adriánt, a Pécsi Tudományegyetem dékánhelyettesét, az intézmény tanszékvezető tanárát említve arról beszélt a köztársasági elnök, hogy négy könyve és csaknem száz publikációja jelent meg a közigazgatási jog tárgykörében. Rádi Péter ügyvédről pedig azt mondta, hogy a szakember korábban a IX. kerületi választási bizottság tagja volt, ezt megelőzően a veresegyházi önkormányzat jogi bizottságának a munkáját segítette.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
MTI Fotó: Bruzák Noémi

 

2013-10-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite