2020. február 27., csütörtök - Ákos, Bátor
Keresés a tartalomban
ItthonMegyében erősít az új kormány?

Megyében erősít az új kormány?


Meglehetős homály övezi a Fidesz közigazgatási elképzeléseit - írja a Népszabadság, mely szerint legfeljebb annyit lehet tudni, hogy első lépésben az államigazgatási feladatokat mindenképpen elvonják az önkormányzatoktól. Az új Fidesz-kormány megerősíti a megyéket, az önkormányzatoktól pedig elvonja az államigazgatási feladatokat - írja a Népszabadság.


Komoly egyetértés mutatkozik abban, hogy az önkormányzati feladatrendszert "le kell tisztítani". Becslések szerint 2.500-3.000 ilyen feladat van, és a lap megemlíti: állami kézbe vehetik például az okmányirodákat vagy az építési engedélyezési eljárásokat.


Ezzel egyidejűleg összevonnák a területi államigazgatási szerveket, az úgynevezett dekókat - írja a lap.
A cikkben kérdésesnek nevezik, hogy mit kezd a Fidesz az önkormányzati szolgáltatásokkal, így például az egészségüggyel vagy az oktatással. Bár még nincs végleges döntés a közigazgatási struktúra átalakításának minden részletéről, a párt egészségügyi programján dolgozó munkacsoportok javaslatai közt van olyan is, amely erős, központi állami irányítású rendszerrel működtetné a közszolgáltatásokat.


Ez a modell éppúgy szolgálhatja a Fidesz kórházvisszaállamosítási szándékát, mint az az elgondolás, amelyben az állam kifizetné a nagy kórházi tartozásokat, cserébe az intézmény tulajdonrészének döntő hányadáról a működtető önkormányzatnak az állam javára kellene lemondania - írja a Népszabadság.

2010-04-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite