2019. június 17., hétfő - Laura
Keresés a tartalomban
ItthonMelegfelvonulás- Budapesten most szombaton

Melegfelvonulás- Budapesten most szombaton


Fokozott ellenőrzést és forgalomkorlátozást rendelt el a rendőrség a fővárosban a szombati Budapest Pride 2011 elnevezésű rendezvénnyel összefüggésben. A Hősök teréről induló melegfelvonulás ellen több ellendemonstrációt is tartanak.

melegfelvonulas

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője pénteken elmondta: péntek este hat órától szombat éjfélig forgalmirend-változást, megállási és parkolási tilalmat vezetnek be a felvonulás útvonalán a Hősök tere és az Alkotmány utca között. Azokat az autókat, amelyeket tulajdonosaik nem visznek el, a rendőrség elszállítja - közölte Horváth Katalin Fanni.

A múlt vasárnap kezdődött Budapest Pride elnevezésű leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) film- és kulturális fesztivál részeként szerveződő szombati meleg méltóság menetének biztosítására "megfelelő létszámmal" készül a rendőrség - mondta a BRFK szóvivője, hozzátéve, Budapest területére fokozott rendőri ellenőrzést vezetnek be. Így bárkit igazoltathatnak, ruházatát, csomagjait átvizsgálhatják azért, hogy bármiféle jogellenes cselekményt megelőzzenek, illetve megakadályozzanak.

A melegfelvonulás ellen - amely a Hősök terétől indul, és a menet részvevői az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky úton, egészen az Alkotmány utca torkolatáig sétálnak - több ellendemonstrációt is bejelentettek, ezeket a rendőrség szintén a megfelelő létszámmal fogja biztosítani - közölte a szóvivő.

Horváth Katalin Fanni arra is felhívta a figyelmet, hogy a felvonuláson részt vevők magatartása nem lehet közerkölcs- vagy közszeméremsértő. Ha a helyszínen a rendőrség ilyet tapasztal, fel fogja szólítani a szervezőket arra, hogy azonnal intézkedjenek a jogellenes magatartás abbahagyásáért, és ha a figyelmeztetésnek nem tesznek eleget, a rendőrség törvényes eszközökkel fel fog lépni a rend fenntartása érdekében - tette hozzá.

A rendőrség a menet idejére szombaton 15 órától 18 óráig lezárja a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Városligeti fasor között, az Andrássy utat a Kodály körönd és a Hősök tere között.
Arra a kérdésre, hogy a meleg méltóság menetének biztosításra kordonokat állítanak-e, a BRFK szóvivője nem kívánt válaszolni.
Az Amnesty International (AI) korábbi közlése szerint levelet írtak a belügyminiszternek, a főpolgármesternek és a budapesti rendőrfőkapitánynak, arra kérve őket: tegyenek meg mindent azért, hogy mindenki számára megkülönböztetés nélkül biztosítsák a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát.

A meleg büszkeség napja (Gay Pride Day) a melegmozgalom kezdeteként számon tartott 1969-es New York-i Stonewall-lázadásnak állít emléket, amikor egy melegklub látogatói megelégelték a hatóságok állandó zaklatásait, és szembeszálltak a rendőrséggel. A parádésorozattá vált emlékmenetet ma már a világ sok nagyvárosában megrendezik.
A magyarországi melegfelvonulást a korábbi években szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre, és bántalmaztak külföldi állampolgárokat is.

A múlt évi felvonulást az ellentüntetők miatt lerövidített útvonalon tartották meg. A rendezvény rendbontás nélkül ért véget.


Forrás : MTI / HÍR PORT 24

 

2011-06-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite