2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
NagyvilágMéltatta az új START-szerződést Bajnai Gordon. Prágában találkozott Obamával is

Méltatta az új START-szerződést Bajnai Gordon. Prágában találkozott Obamával is


bajnai01Az Egyesült Államok, Magyarország és a többi NATO-tagállam egy értékközösség része, amely nem sérült, hanem erősödött azzal, hogy Washington és Moszkva aláírta a START-III. szerződést - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az MTI-nek csütörtök este Prágában, miután munkavacsorán vett részt 10 közép- és kelet-európai állam- és kormányfő társaságában az amerikai elnök meghívására.


Bajnai Gordon néhány percet négyszemközt is szót váltott Barack Obamával, aki a vacsora előtt szívélyesen, mosolyogva fogadta a magyar kormányfőt. Obama azt mondta: "nagyon nagy eredménynek tartja, amit a magyar kormány az elmúlt egy évben az ország stabilizációja terén elért" - közölte a miniszterelnök.


Bajnai Gordon a vacsorán arról beszélt, hogy 20 évvel a hidegháború vége után gyakran tapasztaljuk, hogy milyen a "hidegbéke, amikor nincs gáz". Ebben a tekintetben a résztvevők nagyra értékelték a visegrádi országoknak azt a másfél hónappal ezelőtti kezdeményezését a budapesti energiacsúcstalálkozón, hogy közös összefogással erősítsék meg a közép-európai térség energiabiztonságát, és teremtsenek egy olyan piacot, ahol középtávon mindig lesz gáz, és olcsóbb lesz a gáz. Ebben a folyamatban az Egyesült Államok is támogatásáról biztosította a meghívottakat.


Az Egyesült Államok prágai nagykövetének rezidenciáján tartott vacsorán 11 térségbeli ország vezetője vett részt: a magyar, a bolgár, a horvát, a szlovén, a lengyel és a szlovák miniszterelnök, valamint a litván, a lett, az észt és a román államfő kapott meghívást Barack Obamától. A házigazda Csehország részéről az elnök és a kormányfő is jelen volt.


A kormányfő tájékoztatása szerint a találkozón szóba került az afganisztáni háború helyzete. Az amerikai elnök nagyra értékelte és megköszönte a visegrádi országoknak, köztük Magyarországnak az Afganisztánban tett erőfeszítéseit, és további támogatásukat kérte ezen a téren.
A magyar kormányfő szerint a munkavacsora fő üzenete a résztvevők szövetségesi viszonyának, a közös értékeknek a megerősítése volt. Obama elnök biztosította partnereit: az Egyesült Államok minden szempontból megfelel szövetségesi kötelezettségeinek.

2010-04-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite