2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
NagyvilágMenedéket nyújtott XVI. Benedek egy molesztáló német papnak

Menedéket nyújtott XVI. Benedek egy molesztáló német papnak


XVI. Benedek pápaMég Joseph Ratzingerként szolgálta az egyházat XVI. Benedek, amikor már értesülhetett róla, hogy vannak katolikus papok, akik zaklatják a rájuk bízott gyerekeket. Egy németországi egyházkerület beismerte, a mostani pápa évekkel ezelőtt megengedte, hogy a parókián menedéket kapjon egy pedofil pap.


Megerősítette a München-Freising egyházkerület pénteki közleménye az egyik német lap állítását, amely szerint 1980-ban, az egyházkerület bíboros-érsekeként a jelenlegi pápa engedélyezte, hogy menedéket adjanak egy pedofil papnak terápiás célból.
"A parókián kapott helyet H. azért, hogy terápiában részesüljön. És az akkori bíboros érsek, vagyis a mostani pápa, XVI. Benedek benne volt az erről szóló döntésben" - ez áll az egyházkerület közleményében, amely megerősíti a Süddeutsche Zeitung német napilap korábbi állítását. Az újság szerint a H. néven emlegetett pap egy 11 éves fiút kényszerített orális szexre, amikor Essenben szolgált. Az újság azt közölte, hogy a terápiából nem lett semmi, mert H.-t Münchenbe küldték, hogy folytassa papi hivatását.


Az egyházkerület pénteki közleménye szerint nem történt bűnös dolog 1980 februárjától 1982 augusztusáig, amikor is Joseph Alois Ratzinger, vagyis a mai XVI. Benedek a Vatikánba került. A közlemény szerint H. az egyházkerülethez tartozó Grafing városába került, de 1985-ben felmentették, mert hírek terjedtek el pedofil hajlamáról. 1986-ban aztán bíróság elé állították, és 18 hónap felfüggesztett börtönt kapott, amit öt év felfüggesztett börtönre növelt egy másik bíróság később. Az ítéletben kötelezték, hogy vegyen részt terápián.


A közlemény és a Süddeutsche Zeitung szerint H. továbbra is az egyházban maradt, és egy öregek otthonában szolgált 1986 novembere és 1987 októbere között. Aztán 2008 szeptemberéig Garchingban és Bajorországban szolgált. A német újság szerint 2008-ban egyházi elöljárói megtiltották neki, hogy fiatalokkal dolgozzon vagy a közelükbe menjen.
A Süddeutsche Zeitung szerint még ma is pap."H. ismételt alkalmazása, és papi szolgálatai súlyos hibák voltak, ezért minden felelősséget vállalok" - ezt írta a volt egyházkerületi elöljáró, Gerhard Gruber, a München-Freising egyházkerület pénteki közleményében.

2010-03-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite