2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Zöld zónaMentett sünöket engedtek szabadon a Pilisben

Mentett sünöket engedtek szabadon a Pilisben


Csütörtök délelőtt engedték szabadon azokat a mentett sünöket, amelyeket még a tavalyi év második felében vittek be az Állatkertbe állatszerető magánszemélyek. A városligeti intézmény hosszú évek óta foglalkozik a bajba jutott sünök mentésével.

süni


A behozott állatok között rendszerint elárvult fiatalok, sérült - pl. kutyák által megmart - egyedek, illetve olyan állatok akadnak, amelyek valamilyen okból nem tudtak felkészülni a télre.
A tavasz beköszöntével azokat a sünöket, amelyek kondíciója ezt lehetővé teszi, visszaengedik a szabad természetbe. Erre a tavalyi évben a Börzsönyben, idén pedig a Pilis hegységben került sor. A sünök közül tizenöt állat bizonyult alkalmasnak az elengedésre, őket - a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal egyeztetve - a Pankos-tető mellett engedték szabadon az Állatkert természetvédelmi mentőhelyének munkatársai.


A keleti sün (Erinaceus roumanicus) szinte az egész ország területén elterjedt faj, amely általában az erdős területeket kedveli. Védett fajnak számít, eszmei értéke 10.000 Ft. Közismert jellegzetessége, hogy veszély esetén összegömbölyödve, a testén viselt kb. 16 ezer tüske segítségével igyekszik megvédeni magát. Ez a védelmi mechanizmus a legtöbb ragadozó kedvét elveszi a sünlakomától, habár az uhu és a vaddisznó ellen legtöbbször hatástalannak bizonyul.


A sünök éjjel aktívak, éjszakánként komoly távolságokat tesznek meg táplálék után kutatva. Étlapjukon főként apró gerinctelenek, kisebb gerinces állatok szerepelnek. A téli időszakban védett búvóhelyet keresnek, és testhőmérsékletüket 4-5 °C-ra lecsökkentve téli álomba merülnek.
A télhez készülődő sünök közül sajnos sok elpusztul a kiskertekben összegereblyézett őszi avarban. Az ilyen kupacokba ugyanis gyakran bevackolják magukat, és ha a kerttulajdonos esetleg felgyújtja az avart, a sünök „máglyahalált halnak". Éppen ezért fontos az avarkupac átvizsgálása az elégetés előtt.

2010-04-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite