2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
ItthonMentőcsomag - lesz euró alapú jelzáloghitel és 180 forinton rögzítik a frank árfolyamát

Mentőcsomag - lesz euró alapú jelzáloghitel és 180 forinton rögzítik a frank árfolyamát


A miniszterelnök közölte: a Magyar Bankszövetséggel kötött ötpontos megállapodás fő elemei az árfolyamok rögzítése, az árverezési moratórium feloldása és egyúttal a bajbajutottak védelme, a Nemzeti Eszközkezelő létrehozása, az euró alapú jelzáloghitelezés újraindítása és az otthonvédelmi kamattámogatás bevezetése.

devizamentocsomag


A kormányfő úgy fogalmazott: legfőbb cél az volt, hogy aki becsülettel dolgozik, az nem maradhat otthon nélkül. Orbán Viktor hangsúlyozta: hosszú viták után tudják megtenni a mostani bejelentést, de az egyeztetések folytatódnak. Mint mondta: az elmúlt 8 évben senki nem hívta fel a családok figyelmét a veszélyekre, majd segélykiáltásaikra nem kaptak választ. Ezért döntött úgy a kormány, hogy segít a bajbajutottakon.

Csak kevesek vehetnek fel euró alapú jelzáloghitelt


Az egyik legfontosabb változás, hogy újraindul az euró alapú jelzáloghitelezés, de csak az kaphat ilyen kölcsönt, aki euróban kapja a fizetését, és legalább a minimálbér hétszeresét keresi. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az uniós szabályok alapján nem tartható fenn generális tilalom az euró alapú hitelekre.


Árfolyamgát

Ezt önkéntesen választhatják azok, akik úgy ítélik meg, hogy könnyítéssel még törleszteni tudják hiteleiket. Ebben az esetben a svájci frank árfolyamát 180 forinton rögzítik, és ez 2014 végéig maradna érvényben. Az euró és a jen esetében is lesz erre lehetőség, de a legnagyobb hányadnak svájci frank hitele van.

Árverezés feltételekkel


A július elsejéig érvényben lévő kilakoltatási moratóriumot nem hosszabbítják meg, de a hiénáknak sem engednek utat. A kormányfő hangsúlyozta: ezzel a jelzáloghitelezés újra beindulhat, de védelmet kapnak a rászorulók is.
Október elsejéig csak a nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezésére lesz lehetőség, és felállítanak egy kvótarendszert is az árverezések szabályozására.

Létrejön a Nemzeti Eszközkezelő


A kormány új otthont szeretne nyújtani azoknak, akik elvesztették a régit, ezért új házépítési programot indítanak, zöldmezős beruházásként. Segítséget jelent az is, hogy az eszközkezelő megveszi a bajbajutottak lakását, amelyet a régi tulajdonos bérelhet a társaságtól. Ez az úgynevezett családi fedél program.

Otthonvédelmi kamattámogatás


Ennek keretében azok kaphatnak támogatást a hitelkamatokra, akik kisebb lakásba költöznek, hogy fizetni tudják az így csökkenő terheket. A kormányfő úgy fogalmazott: legfőbb cél az volt, hogy aki becsületettel dolgozik, az nem maradhat otthon nélkül. Orbán Viktor hangsúlyozta: hosszú viták után tudják megtenni a mostani bejelentést, de az egyeztetések folytatódnak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-05-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite