2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMentőövet dobhat a kormány a devizahiteleseknek

Mentőövet dobhat a kormány a devizahiteleseknek


lakashitelMentőövet dobna az Orbán-kormány a még fizetőképes hiteleseknek. A tervek szerint három és fél éven keresztül nem menne a rögzített árfolyam fölé a svájci frank törlesztési árfolyama.


Megmentené az árfolyamkilengésektől a még fizetőképes hiteleseket a kormány. A tervek szerint a svájci frankban eladósodott devizahitelesek törlesztőrészleténél figyelembe vett árfolyamot a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené az Orbán-kormány - írja banki forrásokra hivatkozva a hirszerző.hu internetes portál.
Az adósoknak azonban a kegyelmi időszak leteltével meg kell fizetniük a mentőövet, ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlik össze.


Az árfolyamrögzítés a bankoknak okozhat problémákat, rajtuk egy devizapiaci ügylettel segítene a kormány. A terv, ha megvalósul, komoly költségvetési pénzeket nyelhet el - írja a portál.


Három és fél évig csak 190 forint


Az ügyfelek számára a dolog lényege az lenne, hogy három és fél éven keresztül nem menne a rögzített árfolyam fölé a törlesztési árfolyamuk, tehát ha az említett 190 forint felett alakulna, akkor is legfeljebb 190 forintos árfolyamon törlesztenének.
Jelenleg 210 forint környékén van a frank árfolyama, így az "árfolyam rögzítés" egy tízmillió forintos, 15 éves futamidejű hitel törlesztésénél havi 13 ezer forintos könnyítést jelent. A rögzített és az aktuális piaci árfolyam közötti különbség minden adósnak egy virtuális számlán gyűlne, amit bankja hitelezne neki, "viszonylag alacsony kamattal".


Kamatos mentőöv


A három és fél év leteltével azonban az adósoknak fizetniük kell a mentőövért és el kell majd kezdeniük törleszteni az újabb hitelt is. Elképzelhető azonban az a megoldás is, hogy például csak a futamidő végén kell majd törleszteniük.


Ez a megoldás a még fizetőképes, jelenleg is törlesztő devizahiteleseken segítene. Arra a több mint 100 ezer családra azonban, amelyeket most a kilakoltatási moratórium véd attól, hogy utcára kerüljenek, a kormánynak más megoldást kell majd találnia.
A bankoknak az árfolyam-különbözet három és fél évig tartó finanszírozása komoly likviditási problémákat okozhat. A hírszerző értesülései szerint azonban a bankok is kapnának némi segítséget, a kormány ugyanis megvédené őket attól, hogy a svájci frank további erősödése miatt túlságosan nagyra nyíljon az olló a rögzített árfolyam és a piaci árfolyam között.


A Bankszövetség semmiről sem tud


A Bankszövetség semmilyen szakértői anyagot nem kapott, így nem is egyeztetett a sajtóban megjelent, a frankhiteleseket segítő, a svájci frank törlesztési árfolyamát befagyasztó esetleges kormányzati elképzelésekről.


Müller János,a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadóját azt követően kérdezte meg az MTI, hogy a hírszerző.hu azt írta: a tervek szerint a svájci frankban eladósodott devizahitelesek törlesztőrészleténél figyelembe vett árfolyamot a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes hiteleseket az árfolyamkilengésektől.

 

Forrás: hírszerző.hu/MTI/HÍR PORT24

2011-03-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite